ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες: Επιστήμονας εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που μας τσιμπήσει

Μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες: Επιστήμονας εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που μας τσιμπήσει Facebook Twitter
Φωτ.: UNSPLASH
0

Διακοπές «παρέα» με τις μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες και φέτος προβλέπουν οι επιστήμονες, προκαλώντας ανησυχία στους λουόμενους, καθώς το τσίμπημά τους είναι ιδιαίτερο επώδυνο.

Μέχρι σήμερα μωβ μέδουσες έχουν εμφανιστεί στο Ιόνιο, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις παραλίες της Αττικής και νότια της Πελοποννήσου και νότια της Θράκης.

«Η μωβ μέδουσα αναπτύσσεται σε ανοιχτά νερά, στα βαθιά, ωστόσο με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα μεταφέρεται στις παραλίες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου και ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου.

«Στο Αιγαίο έχει εντοπιστεί ένας πληθυσμός από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν ένα άτομο. Συνήθως δεν είναι σε σμήνη, αλλά 1-2 άτομα», όπως σημείωσε.

Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος

Σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι το καλύτερο σαν πρώτη βοήθεια.

«Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Στη συνέχεια καθαρίζουμε με μία πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και μετά βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος», υπογράμμισε ο ωκεανολόγος και πρόσθεσε ότι απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό.

Τέλος, ο κ. Χρήστου απεύθυνε έκκληση στους λουόμενους να μην βγάζουν τις μωβ μέδουσες έξω στην παραλία, γιατί, όπως εξήγησε, με αυτό τον τρόπο γίνεται διασπορά των κνιδοκυτάρρων.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ