ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Θετικό το ΚΑΣ στη μελέτη για την απόσπαση αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου

Μετρό Θεσσαλονίκης: Θετικό το ΚΑΣ για τη Β' φάση απόσπασης αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi.
0

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της μελέτης για την προσωρινή απόσπαση και τη μεθοδολογία επανατοποθέτησης των αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν εντός του κελύφους του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης, κατά τη β' φάση της ανασκαφικής διερεύνησης.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η γνωμοδότηση έγινε σύμφωνα με την κοινή εισήγηση των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΔΙΠΚΑ, ΔΒΜΑ, ΔΑΑΜ, ΔΑΒΜΜ) και τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η ομόφωνη γνωμοδότηση του συμβουλίου, για την απόσπαση και επαναφορά των υποκείμενων αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά τη διερεύνηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την προσωρινή απόσπαση των υπερκείμενων αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά υπέρ της μελέτης για την προσωρινή απόσπαση και τη μεθοδολογία επανατοποθέτησης των αποκαλυφθέντων αρχιτεκτονικών καταλοίπων που αφορούν σε δίκτυο υποδομών κάτω από τα καταστρώματα των δύο κεντρικών δρόμων - Decumanus Maximus και Cardo στο ύψος της σημερινής οδού Βενιζέλου - καθώς και σε πυκνοδομημένο ιστό με επάλληλες φάσεις της πρώτης οικοδομικής νησίδας ΝΑ της διασταύρωσης των οδικών αξόνων.

Οι αρχαιότητες κατά την επαναφορά τους στο κέλυφος του σταθμού Βενιζέλου, θα συμπεριληφθούν στο προς επανατοποθέτηση μνημειακό σύνολο. Τις εργασίες απόσπασης και κυρίως επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων θα διευκολύνει η χρήση γερανογέφυρας, που σχεδιάστηκε από τους μελετητές, ειδικά για τον σταθμό Βενιζέλου. Η συνολική μελέτη ανάδειξης των υπερκείμενων αρχαιοτήτων, περιλαμβάνει και τον σχεδιασμό για την επανατοποθέτηση, στερέωση και κατά περιοχές ανάδειξη και των υποκείμενων αρχαιοτήτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ