Μέλη διεθνούς σπείρας ομογενών από το Καζακστάν και τη Ρωσία, υποδυόμενοι τους αστυνομικούς έκλεψαν γούνες με προορισμό την Καστοριά.

 

Τα μέλη της σπείρας καταδικάστηκαν, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, σε 13 χρόνια και 3 μήνες κάθειρξη.

 

Ωστόσο, με τον νέο ποινικό κώδικα, ζήτησαν αναίρεση της απόφαση την οποία και πέτυχαν μειώνοντας τις ποινές τους.

 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» 9μελούς σπείρας, που αποτελείτο από επτά άνδρες και δύο γυναίκες εργαζόταν στην Κρήτη, προσεγγίζοντας πλούσιους Ρώσους τουρίστες για να αγοράσουν γούνες.

 

Οι γούνες προέρχονταν από την Καστοριά και στέλνονταν στην Κρήτη καθώς υπάρχει ζήτηση από τους Ρώσους τουρίστες. Όσες δεν πωλούνται επιστρέφουν στα γουναράδικα της Καστοριάς.

 

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος οδηγούσε τους πελάτες στα καταστήματα, στα οποία ο ίδιος εργαζόταν ακριβώς για να προσεγγίζει τους τουρίστες και γνώριζε εκ των έσω τα αποθέματα που υπήρχαν.

 

Τον Οκτώβριο του 2014 ο ίδιος βοήθησε στη φόρτωση του πολύτιμου εμπορεύματος στο λευκό φορτηγό το οποίο μέσω του Ηρακλείου θα πήγαινε στον Πειραιά και από εκεί οδικώς στην Καστοριά.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τότε φορτώθηκαν 121 κούτες-δέματα με γούνες και 1.790 γούνες σε κρεμάστρες. Η συνολική τους αξία υπολογίστηκε στα 4 εκατ. ευρώ.

 

Στις 24/10/2014 το πλοίο με το φορτηγό κατέπλευσε (06.30) στο λιμάνι του Πειραιά με προορισμό την Καστοριά.

 

Αλλά περίπου μία ώρα μετά, στις 7:20 το πρωί, στα Οινόφυτα «ο οδηγός του παρατήρησε ότι σε χώρο στάθμευσης της εθνικής οδού βρισκόταν σταματημένο ένα σκούρου χρώματος όχημα, τύπου SUV, με αναμμένο φάρο χρώματος μπλε, που προσομοίαζε με αστυνομικό όχημα».

 

Μόλις το φορτηγό πέρασε μπροστά από το αστυνομικό αυτοκίνητο-μαϊμού, εκείνο ανέπτυξε ταχύτητα ενώ είχε σε λειτουργία τον φάρο και την σειρήνα, όπως συμβαίνει με τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ.

 

Το ψεύτικο περιπολικό προσπέρασε το φορτηγό, και τότε ο συνοδηγός του έκανε σήμα να σταματήσει δεξιά, ενώ ταυτόχρονα του έκλεινε σταδιακά τον δρόμο προκειμένου να αναγκαστεί να σταματήσει.

 

Το φορτηγό σταμάτησε, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, στο 72ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού. Τότε αποβιβάστηκαν δύο δήθεν αστυνομικοί, που «έφεραν ενδύματα με τα διακριτικά της ΕΛ.ΑΣ. (παντελόνια σκούρου χρώματος, γάντια και μπλε μπουφάν με τα σήματα της Αστυνομίας) και πήγαν στο φορτηγό όπου ενημέρωσαν τον οδηγό του ψευδώς ότι δήθεν είναι αστυνομικοί, ότι επρόκειτο να διενεργήσουν έλεγχο και τον κάλεσαν να κατέλθει».

 

Αφού έκαναν σωματικό έλεγχο στον οδηγό, του έβαλαν χειροπέδες και τον ανάγκασαν να καθίσει στο πίσω κάθισμα του ψεύτικου περιπολικού.

 

Την ίδια ώρα του είχαν βάλει στο κεφάλι αδιαφανή κουκούλα. Μέσα στο αυτοκίνητο βρισκόταν και άλλο ένα μέλος της σπείρας, που φορούσε φούτερ πράσινου χρώματος με κουκούλα.

 

Ένα άλλο μέλος της σπείρας φέρεται να έφυγε με το φορτηγό, ενώ το δήθεν περιπολικό πήγε σε κοντινή ερημική περιοχή όπου παρέμεινε για περίπου δύο ώρες.

 

Το διάστημα αυτό υπήρχαν συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες (στα ρωσικά) με τους συνεργούς τους οι οποίοι ήταν στο φορτηγό.

 

Αφού βεβαιώθηκαν ότι όλα πήγαν καλά, οι δήθεν αστυνομικοί εγκατέλειψαν τον οδηγό του φορτηγού σε δασώδη περιοχή της Ριτσώνας, χωρίς να του βγάλουν όμως τις χειροπέδες.

 

Του έδωσαν 11 ευρώ για να επιστρέψει στην Αθήνα ενώ τον απείλησαν να μην ειδοποιήσει τις αρχές.

 

Ο οδηγός με τις χειροπέδες πήγε στις εγκαταστάσεις μιας εταιρείας που ήταν κοντά στο τόπο όπου τον άφησαν και ειδοποίησε την Αστυνομία.

 

Το φορτηγό είχε σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης (GPS) και όταν βρέθηκε είχε αφαιρεθεί πάνω από το 1/4 του εμπορεύματος, δηλαδή 1.100 γούνες αξίας περίπου 1,87 εκατ. ευρώ. 

 

Παράλληλα, εντοπίστηκε στην Κατερίνη και τη Χαλκιδική ένα τμήμα από τις κλεμμένες γούνες που δεν είχε προλάβει να «φυγαδευτεί» στη μαύρη αγορά της Ρωσίας.

 

Η σπείρα διέθετε 89 κινητά τηλέφωνα σε ονόματα τρίτων (αλλοδαπών). Όλα τα μέλη της εντοπίστηκαν και αποδείχτηκε ότι είχαν διαπράξει και άλλες ληστείες, όπως αυτή σε επιχείρηση με παιδικά παιχνίδια στον Αυλώνα Αττικής κ.λπ.

 

Από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδικάστηκε κάθε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης σε κάθειρξη 13 ετών και 3 μηνών για σωρεία αδικημάτων (ληστείες, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, πλαστογραφίες, κατοχή όπλων κ.λπ.).

 

Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα