Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα το τελευταίο 15ήμερο

Σοβαρά προβλήματα από τις μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα το τελευταίο δεκαπενθήμερο Facebook Twitter
0

Πολύ μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα καταγράφονται το τελευταίο δεκαπενθήμερο και μάλιστα ευρείας κυκλοφορίας όπως αντιπυρετικά, παιδιατρικά, αντιβηχικά σιρόπια καθώς και αντιικά φάρμακα.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ η φαρμακοποιός Μαρία Πλατάρα η οποία επιβεβαίωσε ότι «οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά». «Οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά. Δυστυχώς αφορούν φάρμακα από πολύ απλά, όπως αντιπυρετικά, παιδιατρικά (αντι για παράδειγμα τα σιρόπια αντιβηχικά) αλλά και πιο σοβαρά φάρμακα όπως εισπνεόμενα που δίνονται σε περίπτωση βρογχίτιδας ή και αντιβιώσεις» δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Πλατάρα.

Σύμφωνα με τη φαρμακοποιό ελλείψεις εντοπίζονται και στα αντιιικά φάρμακα.

«Οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες» υπογράμμισε η ίδια. Εστίασε μάλιστα στο πρόβλημα που έχει ανακύψει και εμποδίζει τα εφημερεύοντα φαρμακεία από το να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους αλλά και να διεκπεραιώσουν τις συνταγές των πασχόντων από χρόνια νοσήματα.

Όπως επισήμανε η κ. Πλατάρα στην ΕΡΤ οι αιτίες για τις ελλείψεις είναι πολλές με σημαντικότερες τις χαμηλές τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, τις παράλληλες εξαγωγές και τις ελλείψεις πρώτων υλών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Υγείας ζητά να δηλωθούν τα αποθέματα

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης καλεί, μέσω ΕΟΦ, όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλωσουν άμεσα τα αποθεματα των φαρμάκων που λείπουν απο την αγορά και των οποίων απαγορευεται η εξαγωγή σε άλλες χώρες.

Σε περιπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, ο υπουργός προειδοποίησε ότι εκτός από τις ποινικές κυρώσεις θα κινηθούν οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ