Η Λίνα Μενδώνη για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες: «Είναι ο μεγαλύτερος επαναπατρισμός μέχρι σήμερα»

Η Λίνα Μενδώνη στο βήμα της Βουλής Facebook Twitter
Φωτ: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
0

Για τη συλλογή των 161 αρχαιοτήτων μίλησε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτηρίζοντάς την ως «τον τον μεγαλύτερο επαναπατρισμό αρχαιοτήτων μέχρι σήμερα».

Απαντώντας σε επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της υπόθεσης της συλλογής Στερν, με αφορμή και τη χθεσινή έκθεση των 15 πρώτων αρχαιοτήτων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η κα Μενδώνη τόνισε ότι «η Ελλάδα, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει, με τη συμφωνία αυτή απέκτησε την ανέκαθεν κυριότητα, την ανέκαθεν ιδιοκτησία 161 αρχαιοτήτων, που συγκροτούσαν μια συγκεκριμένη συλλογή. Αυτή η συλλογή, από τις 9 Σεπτεμβρίου 2022, ανήκει στην ανέκαθεν ιδιοκτησία και κυριότητα και νομή του ελληνικού κράτους», είπε η υπουργός Πολιτισμού.

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο επαναπατρισμό αρχαιοτήτων μέχρι σήμερα, και αυτό τον επαναπατρισμό τον πέτυχε η συγκεκριμένη κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Η κα Μενδώνη σημείωσε ότι οι επαναπατρισμοί αυτοί γίνονται μέσα στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι κάθε επαναπατρισμός οφείλει να αντιμετωπίζεται ad hoc, διότι έχει ιδιαιτερότητες, που δεν εξαρτώνται από το εθνικό δίκαιο αλλά εξαρτώνται από το δίκαιο των χωρών από το οποίο διεκδικούμε το αντικείμενο του επαναπατρισμού.

Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα είπε ότι έξω από τη χθεσινή εκδήλωση στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα ΜΑΤ «προσπάθησαν να απωθήσουν βουλευτές μας, την πρόεδρο του συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων και να αποκρύψουν το πανό, που περιείχε την επιστημονική αλήθεια, ότι δηλαδή, οι αρχαιότητες της συλλογής Στερν, που "εκχωρήθηκαν" σε ιδιωτικό ινστιτούτο του Ντελαγουέρ, είναι ελληνικές, και ότι μέρος αυτών είναι ευρήματα λαθρανασκαφής».

Για σύμβαση που μας εκθέτει παγκοσμίως, μίλησε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης: Σας είχαμε προειδοποιήσει να μη μιλάτε με κλέφτες, να παίρνετε την αστυνομία και να κάνετε αγωγές, και να μη συνεταιρίζεστε μαζί τους, και μάλιστα στο όνομα όλων μας, είπε ο κ. Γρηγοριάδης.

Επίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι η υπόθεση της επιστροφής αρχαιοτήτων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους «ευρηματικότητας και αποτελεσματικότητας» που - όπως είπε - χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός. Οι αρχαιότητες της χώρας, «δεν είναι για καμιά δόξα, κανενός κ. Μητσοτάκη, καμίας κ. Μενδώνη. Ξεχάστε οποιαδήποτε προσπάθεια δανεισμού - ανταλλαγών κάτω από το τραπέζι για άλλες αρχαιότητες, όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα», τόνισε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα του πολιτισμού μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Πολιτισμού του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας» έγινε δεκτό «κατά πλειοψηφία» από την Ολομέλεια της Βουλής: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ψήφισαν «ναι», ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών», ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ψήφισαν «όχι».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας ανοιχτά για όσα πολλές φορές μένουν στο περιθώριο ή αμφισβητούνται

Ελλάδα / The Upfront Initiative 2025: Καλεσμένοι-έκπληξη και δεκάδες προσωπικότητες στο φετινό συνέδριο

Περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι του πολιτισμού, των επιχειρήσεων, της πολιτικής, των media, του ακτιβισμού και της κοινωνίας των πολιτών θα συζητήσουν ανοιχτά θέματα που αφορούν την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στους χώρους εργασίας αλλά και στην καθημερινή ζωή.
LIFO NEWSROOM
Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ: Εργαζόμενοι και ασθενείς με εγκαύματα από ακτινοβολία UV σε χειρουργείο

Ελλάδα / Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ: Εργαζόμενοι και ασθενείς με εγκαύματα από ακτινοβολία UV σε χειρουργείο

Αρκετοί εργαζόμενοι εμφάνισαν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ζαλάδες και άλλες παρενέργειες, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τόσο του προσωπικού όσο και των ασθενών
LIFO NEWSROOM
Μετς: Βίντεο από την στιγμή που ΙΧ στο οποίο βρέθηκε σορός άνδρα τυλίγεται στις φλόγες

Ελλάδα / Μετς: Βίντεο από την στιγμή που το αυτοκίνητο στο οποίο βρέθηκε σορός άνδρα τυλίγεται στις φλόγες

ο όχημα, το οποίο έφερε ξένες πινακίδες, φέρεται να ήταν σταθμευμένο για αρκετό καιρό στο σημείο, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής
LIFO NEWSROOM