Σε επιφυλακή βρίσκονται ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθώς και η Πολιτική Προστασία εξαιτίας της αυξανόμενης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο και στον ελλαδικό χώρο.

 

«Διαφαίνεται ότι υπάρχει μία γενικότερη έξαρση στην ανατολική Μεσόγειο από μεγάλους σεισμούς» ανέφερε ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας. Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 πρόκειται για ένα φαινόμενο «που δεν μας ανησυχεί, αλλά μας προβληματίζει και μας επιβάλλει να παρατηρήσουμε ακόμα πιο στενά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα σε όλο το ελληνικό τόξο».

 

«Υπάρχουν γενικές ανακατατάξεις στο ελληνικό τόξο και στην Ανατολική Μεσόγειο που σημαίνει ότι βιώνουμε ουσιαστικά μία σεισμική δραστηριότητα με μία σχετική έξαρση σε όλο αυτόν τον χώρο».

 

Ερωτηθείς αν μπορεί το φαινόμενο αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια ρήγματα, ο καθηγητής Γεωλογίας απάντησε πως αυτό καθαυτό δεν μπορεί. Ωστόσο, όπως εξήγησε το γενικότερο αίτιο φαίνεται ότι υπάρχει. «Είναι μία γενική κινητικότητα σε όλη τη νότιο και ανατολική Ευρώπη και ουσιαστικά στην προμετωπίδα του ελληνικού τόξου. Αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει ως ένα βαθμό και άλλα ρήγματα στον ελληνικό χώρο ή στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το ποιο ρήγμα θα ενεργοποιηθεί».

 

Ο σεισμός στην Κάρπαθο δεν συνδέεται με τους σεισμούς στην Κρήτη

 

Σημειώνεται ότι το πρωί καταγράφηκε ισχυρή σεισμική δόνηση  6,1 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

 

Όπως είπε ο κ. Λέκκας δεν συνδέεται άμεσα με προηγούμενες σεισμικές δονήσεις που έγιναν στην Κρήτη καθώς ανήκουν σε ένα τελείως διαφορετικό τεκντονικό περιβάλλον.