ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το κυβερνητικό σχέδιο για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων - Οι τρεις άξονες για όλα τα ΑΕΙ

Το κυβερνητικό σχέδιο για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων - Οι τρεις άξονες για όλα τα ΑΕΙ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το σχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας των ΑΕΙ παρουσίασαν οι υπουργοί Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, Νίκη Κεραμέως και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις πρυτανικές αρχές και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού.

Οι προωθούμενες διατάξεις κινούνται σε τρεις άξονες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα:

  • τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.),
  • τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ,
  • την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

Το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για έναν «ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχεδιασμό», που θα ισχύει για όλα τα ΑΕΙ της χώρας, προκειμένου «να εμπεδωθεί ένα ποιοτικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, απαλλαγμένο από φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας».

«Μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», τα μέλη της ομάδας προστασίας των πανεπιστημίων θα έχουν αστυνομικές αρμοδιότητες. Θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση και θα φορούν ειδική στολή.

Σημείο αιχμής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι αν τα μέλη της ομάδας θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ., από την οποία θα λαμβάνουν εντολές για το πώς να δράσουν σε περίπτωση περιστατικού βίας, ή αν θα υπάγεται στα ΑΕΙ, όπως ζητούν οι πρυτάνεις.

Ο αριθμός των μελών της ομάδας δεν θα είναι ίδιος σε όλα τα ΑΕΙ, ενώ θα ενισχύεται σε ειδικές χρονικές περιόδους σε συνεννόηση με το ίδρυμα, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο εισόδου στα ιδρύματα, θα υπάρχει κάρτα εισόδου για τους φοιτητές. Στις μεγάλες πανεπιστημιουπόλεις θα γίνουν έργα περίφραξης, ενώ στη ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται η τοποθέτηση καμερών, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Τέλος, αναφορικά με το πειθαρχικό δίκαιο για τα ΑΕΙ, δεν θα αντιμετωπίζει μόνο τα περιστατικά βίας, αλλά κάθε είδους αντιακαδημαϊκή πράξη, όπως η αντιγραφή στις εξετάσεις. Το εύρος των ποινών θα ξεκινάει από την επίπληξη και θα φτάνει έως την απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις και τη διαγραφή από τη σχολή.

Ελλάδα
0

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ