Κορυφώνεται η έξοδος των Χριστουγέννων- Τα μέτρα της τροχαίας

Κορυφώνεται η έξοδος Χριστουγέννων- Τα μέτρα της τροχαίας Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Κορυφώνεται σήμερα παραμονή Χριστουγέννων η έξοδος των εκδρομέων με τις αρχές να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Η ΕΛ.ΑΣ έχει θέσει από χθες (23/12) σε εφαρμογή μια σειρά αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια.

Τα ισχύοντα μέτρα περιλαμβάνουν:

- Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.

- Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

- Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

- Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

- Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ.), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

- Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)

- Κατά τόπο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

- Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

- Ενημέρωση των πολιτών μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Επιπρόσθετα, εκτός των παραπάνω μέτρων και για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας, ισχύει για το ρεύμα εξόδου από τις 08:00 το πρωί έως τις 13:00 σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Τέλος, η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς:

- να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου,

- να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,

- να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,

- να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους,

- σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η επιβατική κίνηση στα λιμάνια της Αττικής

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται και σήμερα η επιβατική κίνηση από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ το λιμενικό σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων των Χριστουγέννων.

Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που ταξιδεύουν σήμερα καλό είναι να βρίσκονται μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους. Θα πρέπει επίσης, να γνωρίζουν ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της πανδημίας της covid.

Από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί για σήμερα παραμονή Χριστουγέννων 7 απόπλοι πλοίων, 4 από τη Ραφήνα και ένας από το Λαύριο.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των ταξιδιωτών που προτίμησε να έρθει από τα νησιά στην πρωτεύουσα για Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, χθες Παρασκευή 23/12 από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 12 αναχωρήσεις πλοίων ενώ ταξίδεψαν για διάφορα νησιά του Αιγαίου 9.384 επιβάτες. Επίσης, στο ίδιο λιμάνι κατέπλευσαν 10 πλοία με 12.726 επιβάτες.

Από το λιμάνι της Ραφήνας έγιναν 5 απόπλοι πλοίων με 1.295 επιβάτες ενώ κατέπλευσαν επίσης 5 πλοία με 1.979 επιβάτες.

Από το λιμάνι του Λαυρίου αναχώρησαν 4 πλοία με 259 επιβάτες ενώ κατέπλευσαν εξάλλου 3 με 579 επιβάτες.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ