Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 70 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία -Γώγος: Κρίσιμη εβδομάδα

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 70 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία -Γώγος: Κρίσιμη εβδομάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 303 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, από τα οποία τα 167 εντοπίστηκαν στην Αττική, που συνεχίζει να καταγράφει τις περισσότερες μολύνσεις. Πλέον, τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τα 20.000 (20.142), ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 417.

Αν και τα κρούσματα είναι υψηλά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αύξηση δεν είναι εκθετική. Εξάλλου, αυτό ανέφερε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό την περασμένη Παρασκευή, όταν επεσήμανε πως «το σενάριο της δραματικής εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων φαίνεται να έχει ανασταλεί».

Η κατάσταση αποτυπώνεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, που ακολουθούν σταθερά ανοδικό ρυθμό. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται περίπου 70 νέες εισαγωγές ημερησίως, σε κλινικές Covid-19 και σε απλές κλίνες, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Χθες, ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία έφτασε τους 72. Το ρεκόρ είναι 79 εισαγωγές σε νοσοκομείο σε μία ημέρα. Συνολικά χθες ο αριθμός των νοσηλευομένων έφτασε χθες τους 718, από τους οποίους οι 205 χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ ή άλλες μονάδες, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα».

Οι περισσότεροι νοσηλεύονται στην Αττική, όπου γίνονται πάνω από 1 στις 2 εισαγωγές στα νοσοκομεία κάθε ημέρα. Χθες, στον «Ευαγγελισμό» και το «Αττικόν» έγιναν περίπου 40 εισαγωγές ασθενών. Σε ό,τι αφορά στους διασωληνωμένους, χθες ήταν 83 από τους συνολικά 205 σοβαρά ασθενείς λόγω κορωνοϊού.

Γώγος: Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα

Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη, σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα των μέτρων, επεσήμανε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

«Δεν είμαστε σε άσχημο επίπεδο. Δεν πάμε στο εκθετικό, αλλά δεν πάμε και σε αυτό που θέλουμε. Αυτή είναι η κρίσιμη εβδομάδα. Στις αρχές της επόμενης θα ξέρουμε τι έχει γίνει με τα μέτρα που έχουν ληφθεί», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

«Θέλουμε το Rt να κατέβει κάτω από το 1, ενώ αυτή τη στιγμή "γυροφέρνει" στο 1,1-0,9», σημείωσε ο καθηγητής. «Δεν είμαστε στο "κόκκινο"», τόνισε, ενώ σε ερώτηση για το τι θα κρίνει αν έχει συμβεί αυτό, εξήγησε:

«Έχουμε ορίσει συγκεκριμένους δείκτες για το επιδημιολογικό επίπεδο. Ένας παράγοντας είναι ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 ή 1 εκατ. πληθυσμού. Άλλος παράγοντας είναι η θετικότητα σε σχέση με τον αριθμό των τεστ και το βασικότερο είναι η δυνατότητα του υγειονομικού συστήματος να αντέξει την πίεση. Αν καλυφθεί το 40-50% των ΜΕΘ είμαστε αμέσως στο κόκκινο. Γιατί με αυτόν τον ιό εύκολα το 50 γίνεται 80, υπάρχει μετά εκθετική αύξηση».

Πίεση στις ΜΕΘ στην Αττική

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού έχει προκαλέσει πίεση στα νοσοκομεία και το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως τις ΜΕΘ για Covid-19 στην Αττική, όπου τα 2/3 των κλινών είναι κατειλημμένες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Πανελλαδικά υπάρχουν σήμερα 272 μονάδες εντατικής θεραπείας Covid-19, από τις οποίες οι 99 είναι κατειλημμένες. Στην Αττική υπάρχουν 126 κλίνες, από τις οποίες οι 84 είναι κατειλημμένες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ