Κορωνοϊός: «Εκτινάχθηκαν» σε 24ωρες οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής

Κορωνοϊός: «Εκτινάχθηκαν» σε 24ωρες οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Επιβαρυμένα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, με τα κρούσματα του κορωνοϊού να παρουσιάζουν αύξηση και τις αρχές να εξετάζουν νέα μέτρα τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να βρίσκονται στο «κόκκινο», τον δείκτη μετάδοσης, Rt, της λοίμωξης covid-19 να έχει φτάσει και πάλι στο 1,1 οι συρροές κρουσμάτων, εργασιακές ή ενδοοικογενειακές, εκτιμάται ότι έχουν πολλαπλασιαστεί σε αρκετές περιοχές της επικράτειας. Υπό αυτό το πρίσμα δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που επιμένουν στην αναγκαιότητα ενός «σκληρού» lockdown τύπου Μαρτίου, δύο ή τριών εβδομάδων, για τις «κόκκινες» περιοχές.

Την ίδια ώρα το ΕΣΥ, βρίσκεται σε ασφυκτική πίεση καθώς οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 αυξάνονται σταθερά στις επιβαρυμένες περιοχές, δημιουργώντας εκ νέου δύσκολες στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, οι τελευταίες ημέρες δείχνουν αύξηση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία τόσο στην επικράτεια όσο και στην Αττική, η οποία συγκεντρώνει κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα και τα μισά κρούσματα της ημερήσιας επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επιδημιολόγων αποτυπώθηκε μεγάλη ανησυχία ειδικά για το κέντρο της Αθήνας και τα δυτικά προάστια.

Ειδικότερα, χθες καταγράφηκε αύξηση στις νέες εισαγωγές ασθενών με covid-19 σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ κατά 28% σε σύγκριση με εκείνες της περασμένης Τετάρτης, ενώ ειδικά στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αυξήθηκαν οι εισαγωγές κατά 45%. Είναι ενδεικτικό ότι την Πέμπτη, έγιναν 193 εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού στο ΕΣΥ, με τις 110 εξ αυτών να γίνονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

«Σωτηρία», «Ελπίς» και «Λαϊκό» υποδέχθηκαν δεκάδες ασθενείς κατά την εφημερία τους. Συνολικά, στο λεκανοπέδιο οι νοσηλευόμενοι ήταν χθες 747, με τους 146 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Για τρεις συνεχόμενες ημέρες αυτή την εβδομάδα η επιδημία έχει ξεπεράσει τα 1.000 κρούσματα (χθες καταγράφηκαν 1.070) με αποκορύφωμα την περασμένη Τρίτη όταν ξεπέρασαν τα 1.200. Ο Φεβρουάριος φτάνει τα 4.025 κρούσματα σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Ωστόσο, πίσω από τον ημερήσιο αριθμό των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων οι ειδικοί «βλέπουν» τους ασθενείς που θα εκδηλώσουν σοβαρή νόσο και θα χρειαστούν νοσηλεία. Έχει εκτιμηθεί ότι το 10%-15% των περιστατικών κορωνοϊού νοσηλεύονται, και το 5% αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Αρα από τα κρούσματα των τριών τελευταίων ημερών και μόνο προκύπτει ένας αριθμός τουλάχιστον 300 ασθενών στο ΕΣΥ τις επόμενες 10-15 ημέρες.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται πλέον 440 ασθενείς με τους 249 διασωληνωμένους. Ο Καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε και το ενδεχόμενο να εκτιναχθούν και πάλι στους 600 οι διασωληνωμένοι όπως ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο του χειρότερου σεναρίου για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, τοποθετώντας το χρονικά τον Μάρτιο.

Αύξηση 180% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής σε μια εβδομάδα

Την απότομη αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται στα λύματα της Αττικής, αποκάλυψε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Όπως είπε, μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκε περισσότερο από 180% το ιικό φορτίο, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 42%, όπως τόνισε. «Αυτό μας υποδεικνύει ότι έρχεται το τρίτο κύμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, πως η σταδιακή αύξηση έχει ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα και ευχήθηκε αυτή την απότομη αύξηση να μην την δούμε και σε κρούσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαϊδή, σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς. Όπως είπε, στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο είχε παρατηρηθεί εξίσου απότομη αύξηση. Μιλώντας για τα τεστ, εκτίμησε ότι αν πράγματι γίνονταν περισσότερα θα βρίσκαμε και περισσότερα κρούσματα, εξήγησε όμως ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν τόσα τεστ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ