Τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα.

 

Έως τώρα στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 1.756 κρούσματα με διάφορες μεταλλάξεις. Από αυτά, τα 1.667 αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη και εντοπίστηκαν σε 34 περιφερειακές ενότητες.Άλλα 48 κρούσματα αφορούν τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής, τα οποία εντοπίστηκαν σε τρεις περιφερειακές ενότητες. Στην πλειονότητά τους τα κρούσματα με τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι εγχώρια και δεν δείχνουν να συνδέονται με ταξίδια.«Οι μεταλλάξεις επιταχύνουν περαιτέρω την εξάπλωση του κορωνοϊού, έχουν δείξει ότι μεταδίδονται πιο γρήγορα», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς και ως παράδειγμα έφερε πως έχει υπολογιστεί ότι η βρετανική μετάλλαξη μεταδίδεται 15-20% περισσότερο.

 

«Αυτό έχει ως συνέπεια τα πιο ήπια μέτρα, που περιόριζαν την επιδημία, να μην είναι εξίσου αποτελεσματικά. Με άλλα λόγια, με τα ίδια μέτρα αντί να έχουμε Rt 0,9 έχουμε 1,1 και αντί για βραδεία συρρίκνωση έχουμε βραδεία επιβάρυνση», τόνισε.

 

«Περιοχές με πρόσφατη σημαντική αύξηση της επίπτωσης των κρουσμάτων συνοδεύονται και από αυξημένη απομόνωση στελεχών με τη μετάλλαξη, όπως είναι για παράδειγμα η Κρήτη με τη βρετανική μετάλλαξη, αλλά και η περιοχή του Ευόσμου Θεσσαλονίκης με τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής», επεσήμανε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr