Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: 49χρονος ελαιοχρωματιστής ο δράστης- Το σημείο που έκρυψε τους πίνακες (Βίντεο)

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: 49χρονος ελαιοχρωματιστής ο δράστης- Το σημείο που έκλεψε τους πίνακες (Βίντεο) Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Ένας 49χρονος ελαιοχρωματιστής, που δήλωσε ότι αγαπά την τέχνη, ήταν ο άνθρωπος που μπήκε στην Εθνική Πινακοθήκη τον Ιανουάριο του 2012 και έκλεψε τρία έργα, μεταξύ των οποίων ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο που είχε δωρίσει ο ζωγράφος στον ελληνικό λαό. 

Στις ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την ανάκτηση των έργων του Πάμπλο Πικάσο και του Πιέτ Μοντριάν, δόθηκαν περισσότερα στοιχεία για την εξιχνίαση της υπόθεσης. 

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ο 49χρονος που ομολόγησε την κλοπή είπε ότι το τρίτο έργο που αφαίρεσε από την Εθνική Πινακοθήκη καταστράφηκε την ημέρα της διάρρηξης. Πρόκειται για ένα σχέδιο που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, είπε στους αστυνομικούς ότι πέταξε αυτό το έργο στη λεκάνη της τουαλέτας. 

Αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας- στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών- εντόπισαν τον 49χρονο το μεσημέρι της Δευτέρας σε περιοχή της Αττικής και τον προσήγαγαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. 

Ο 49χρονος ομολόγησε τη διάπραξη της κλοπής και οδήγησε τους αστυνομικούς σε δασική περιοχή στο Πόρτο Ράφτη, όπου είχε κρύψει συσκευασμένους τους δύο πίνακες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Στη συνέχεια τα έργα αναγνωρίστηκαν από τον τότε διευθυντή του Τμήματος Καλλιτεχνικής Συντήρησης και Έρευνας της πινακοθήκης, ο οποίος πιστοποίησε τη γνησιότητα τους.

Ο δράστης διέπραξε μόνος του την κλοπή, ενώ παρακολουθούσε επί έξι μήνες την Εθνική Πινακοθήκη και γνώριζε τα πάντα, δήλωσε ο επικεφαλής της υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Γρηγόρης Ζαχαράκης. 


Στους αστυνομικούς είπε ότι αγαπάει την τέχνη και ότι δεν ήθελε να πουλήσει τα έργα. Όμως, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η αστυνομία έχει πληροφορίες ότι προσπαθούσε να βρει αγοραστή στο εξωτερικό. 

Σήμερα η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από το σημείο στο οποίο εντοπίστηκαν οι δύο πίνακες. 


Ο ένας είναι το έργο «Κεφάλι Γυναίκας» του Πάμπλο Πικάσο, με διαστάσεις 56Χ40 εκ., που φιλοτεχνήθηκε το 1939. Δέκα χρόνια αργότερα ο σπουδαίος ζωγράφος έκανε δωρεά τον πίνακα στον ελληνικό λαό, για τη γενναία αντίσταση κατά τη διάρκεια της κατοχής. 

Ο άλλος πίνακας που είχε κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη και εντοπίστηκε είναι το έργο του Πιέτ Μοντριάν «Ανεμόμυλος Στάμμερ», με διαστάσεις 35Χ 40 εκατ., που φιλοτεχνήθηκε το 1905. Το έργο αυτό αγοράσθηκε από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ