Για κίνδυνο διαρροής προσωπικών δεδομένων προειδοποιεί η ΟΛΜΕ ενώ σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο Τρίτη οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης διαμαρτυρόμενοι για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. 

 

Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και ζητούν την απόσυρσή του.  Η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας έχει αποφασίσει 24ωρη απεργία για αύριο Τρίτη και ταυτόχρονα τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου στα Προπύλαια στη μία το μεσημέρι. Παράλληλα προγραμματίζουν απεργία και για την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

 

«Κίνδυνος διαρροής προσωπικών δεδομένων»

 

Επισημαίνεται ότι η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ότι απέτυχε να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των εκπαιδευτικών κατά την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

 

«Η ΟΛΜΕ είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τον κίνδυνο διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών και ζητούσε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Παράλληλα κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας ότι όχι μόνο δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, αλλά έδωσε προσωπικά στοιχεία των εκπαιδευτικών, χωρίς την συγκατάθεσή τους, σε ιδιωτική εταιρία. «Επιπλέον δεν υπήρξε καμία εκ των προτέρων ενημέρωση των εκπαιδευτικών για ζητήματα όπως: ποια είναι η νόμιμη βάση επεξεργασίας, πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθούν τα δεδομένα, ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά και με ποιον τρόπο, πώς εξασφαλίζεται ότι δε θα υπάρχει διαρροή, πού να απευθύνονται οι κατά τόπους χειριστές για ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και σειρά άλλων στοιχείων που διασφαλίζουν την ορθή τήρηση των κανόνων διαχείρισης προσωπικών δεδομένων».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Ξέφραγο αμπέλι τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών

 

«Κόλαφο για το υπουργείο Παιδείας και προσωπικά για την κυρία Κεραμέως, αποτελεί το Ψήφισμα των Προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, αναφορικά με την ανικανότητα του ΥΠΑΙΘ να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών κατά τη διάρκεια τής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή ο ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Ταυτόχρονα η Κουμουνδούρου καταγγέλλει «παράνομη διαρροή» και αφήνει αιχμές για το υπουργείο Παιδείας. «Το υπουργείο, που πιάστηκε ψευδόμενο, όχι μόνο δεν είχε φροντίσει να αποτρέψει τη διαρροή, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες στους χειριστές, (που, προφανώς, δεν έχουν ευθύνη), αλλά κρυβόταν το ίδιο πίσω τους», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

 

Ανοιχτά τα σχολεία αύριο 

 

Ανοιχτά θα παραμείνουν αύριο, Τρίτη 9/6, τα σχολεία, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αφορμή τις κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ με 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται από το υπουργείο Παιδείας «προς αποφυγή σύγχυσης που μπορεί να προκύψει από ορισμένες αναρτήσεις ιστοσελίδων, διευκρινίζεται πως τα σχολεία αύριο Τρίτη 9/6 θα είναι ανοιχτά».