«Φλέγεται» η Ελλάδα, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στα ύψη εν μέσω κορύφωσης του καύσωνα

 

Σήμερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, στη χώρα μας καταγράφηκε πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας, με πέντε περιοχές να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις ζέστης. 


Η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα σημειώθηκε στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 46,3 βαθμούς Κελσίου.


Ακολουθούν Λάρισα, Σπάρτη, Λευκοχώρι και Θήβα. 


Ο καύσωνας που σαρώνει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών.

 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το meteo.gr, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος της τελευταίας δεκαετίας για τα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, ο Ιούλιος του 2021 υπήρξε και ο δεύτερος πιο θερμός για τα ηπειρωτικά της χώρας.

 

Συγκεκριμένα, σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν φέτος τιμές θερμοκρασίας πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 για τον μήνα Ιούλιο.

 

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα ήταν ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας, θερμότερος κατά 0,1 βαθμό Κελσίου από τον ακραίο αντίστοιχο μήνα του 2018. Στα ηπειρωτικά τμήματα και στην Κρήτη, ο φετινός Ιούλιος ήταν περίπου ένα βαθμό πιο ψυχρός από τον εξαιρετικά θερμό Ιούλιο του 2012.