Καταργείται η ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων

Καταργείται η ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων Facebook Twitter
2

Την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων», που κυρώθηκε με το Ν. 2811/2000, χρονιά μεγάλων μαθητικών καταλήψεων, και που προέβλεπε ποινή φυλάκισης για τους «καταληψίες» ζητά τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, και συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που έχει τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη καταργείται η ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων , με το μαθητικό «Ιδιώνυμο» που είχε νομοθετηθεί το 1999 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ο ν.2811/2000 (Α' 62), με τον οποίο κυρώθηκε και απέκτησε ισχύ νόμου η από 4 Δεκεμβρίου 1999 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τον τίτλο "Ομαλή λειτουργία δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης" (Α' 272), καταργείται.

Εκείνη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με το περίφημο μαθητικό «ιδιώνυμο», περιλάμβανε ένα και μόνο άρθρο το οποίο έγραφε: «Όποιος καθ' οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Η ποινική δίωξη των υπαιτίων ασκείται αυτεπαγγέλτως».

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας: «Η κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου «περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων», που κυρώθηκε με το Ν. 2811/2000 κρίνεται αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν οι ανήλικοι από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης λόγω των δημοκρατικών διεκδικήσεων τους» και υπενθυμίζει πως «η τέλεση αξιοποίνων πράξεων στο χώρο του σχολείου τιμωρείται από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς ανήλικων μαθητών οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων.

Τέλος, αναφέρει «πως η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, σε περίπτωση μαθητικών καταλήψεων καλύπτεται ήδη από νέα ρύθμιση ώστε να μην διασαλεύεται η ομαλή πορεία του εκπαιδευτικού έργου»

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάτι: 7 χρόνια από την τραγωδία με τους 104 νεκρούς

Ελλάδα / Εικόνες από τις εκδηλώσεις μνήμης για την 7η επέτειο από την τραγωδία στο Μάτι

Στο πλαίσιο της 7ης «μαύρης» επετείου από τη φωτιά στο Μάτι ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών από την πυρκαγιά στο Μάτι, διοργάνωσε σήμερα εκδηλώσεις μνήμης «για να μην ξεχαστεί το έγκλημα της 23ης Ιουλίου 2018»
LIFO NEWSROOM
Εισαγγελική έρευνα για εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων σε Αττική και Ηράκλειο

Ελλάδα / Εισαγγελική έρευνα για εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων σε Αττική και Ηράκλειο

Οι έλεγχοι αφορούν συνολικά περισσότερες από δέκα ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πιστοποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ως βιολογικών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Σωστό, γιατί το να χτίζεις συνείδηση ανομίας και ασέβειας στους νόμους του κράτους, πρέπει να τα ξεκινάς από παιδιά. Ξέρεις τι ψυχοφθόρο είναι να παραβαίνεις έναν νόμο και μετά να πρέπει να πληρώσεις τις συνέπειες των πράξεων σου; Ρώτα και τους Αγαναχτημένους και τους Δεμπλερώνω.
"να προστατευθούν οι ανήλικοι από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης λόγω των δημοκρατικών διεκδικήσεων τους"Το να σπανε τζαμια και θρανια παρεμποδιζοντας την λειτουργια του σχολειου για Χ διαστημα επειδη δεν ειναι τετραγωνες οι τυροπιτες, δεν νομιζω πως ειναι δημοκρατικη διεκδικηση. Ισως ειναι υπερβολικη η φυλακιση, αλλα η πληρωμη των ζημιων μεχρι τελευταιο ευρω ειναι απολυτα δικαιη.