ΤΩΡΑ

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Τι είναι το φαινόμενο «Hot-Dry-Windy»

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Τι είναι το φαινόμενο «Hot-Dry-Windy» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Την ώρα που επικρατεί ανησυχία σχετικά με το νέο φαινόμενο «Hot-Dry-Windy», ο Γιώργος Τσατραφύλλιας εξηγεί ποιες είναι οι συνθήκες που πρόκειται αυτό να δημιουργήσει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από σήμερα Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή, αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική επιδείνωση οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα, λόγω του φαινομένου «Hot-Dry-Windy». Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, ο γνωστός μετεωρολόγος μίλησε τόσο για αυτό αλλά και γενικότερα για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν πλέον.

«Η Ελλάδα ζει σε καυσωνικές συνθήκες, μέχρι τέλος Ιουνίου θα είμαστε 6-8 βαθμούς παραπάνω από το κανονικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, κάτι που διαπιστώνουμε καθημερινά καθώς οι θερμοκρασίες που σημειώνονται είναι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα το τελευταίο διάστημα. «Ήδη η αίσθηση της θερμοκρασίας είναι ανεβασμένη, έχει δηλαδή ανέβει η θερμοκρασία από χθες και όλη την εβδομάδα θα έχουμε ανεβασμένες τιμές. Θα είμαστε στα όρια του καύσωνα στη Δυτική Ελλάδα με 40 βαθμούς, 38 στην Αθήνα και 39 σε αρκετές περιοχές. Άρα, λοιπόν έχουμε ένα θερμό καιρό», ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια τόνισε πως «εν τω μεταξύ τα μελτέμια, ο γνωστός βόρειος άνεμος ο οποίος πνέει στο Αιγαίο κάθε καλοκαίρι, έχει ήδη ξεκινήσει και πνέει και οι εντάσεις του τις επόμενες ώρες θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ. Άρα, έχουμε ζέστη και έναν καιρό ανεμώδη θα λέγαμε σε συνάρτηση με την ξηρότητα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα αλλά και την έλλειψη υγρασίας στα εδάφη λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που. Άρα, λοιπόν ο υδροφόρος ορίζοντας δεν έχει αρκετό νερό. Υπάρχει μεγάλη ξηρασία στα εδάφη».

Τι είναι το φαινόμενο «Hot-Dry-Windy»

Ο μετεωρολόγος συμπληρώνει πως «έχουμε ένα κοκτέιλ επικίνδυνο». «Δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες για εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Αυτός είναι και ο «Hot-Dry-Windy», ο ζεστός, ξηρός και ανεμώδης καιρός. Άρα, λοιπόν πρέπει να προσέχουμε μέχρι το τέλος της βδομάδας γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν μια εμμονή θα έλεγα αυτό το μήνα. Ήδη είχαμε ένα καύσωνα με θερμοκρασίες οι οποίες έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ για αρκετές δεκαετίες (…).

»Θα έχουμε καυσωνικές συνθήκες στη Δυτική Ελλάδα, στη Μεσσηνία, στην Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, στην Ήπειρο, σε περιοχές κυρίως της Δυτικής Στερεάς. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές δεν αποκλείεται να έχουμε και εκεί προβλήματα αλλά βέβαια μπορεί και δυσμενείς συνθήκες. Νομίζω δηλαδή ότι η χώρα πρέπει αυτή τη βδομάδα τουλάχιστον να μπει σε μια κατάσταση εγρήγορσης και συναγερμού, γιατί θα είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα (…). Φαίνεται λοιπόν, ότι οι θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του μήνα θα διατηρηθούν 6 με 8 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό, το κανονικό για την εποχή», συνεχίζει.

Κλείνοντας, ο κ. Τσατραφύλλιας σημείωσε πως «άρα, λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι πολύ θερμότερος αυτός ο μήνας ήδη από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι και τον περασμένο Μάιο και μέσα θα είναι οπωσδήποτε και αυτός ο Ιούνιος. Απλά δεν έχουμε κλείσει ταμείο ακόμα. Κάθε μήνας λοιπόν, παρουσιάζει και ένα ρεκόρ με υψηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών. Επομένως, νομίζω ότι η κλιματική αποσταθεροποίηση είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε μετεωρολόγος, ούτε να ασχολείσαι με το κλίμα».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψυχικό: Θέμα χρόνου η σύλληψη του ηθικού αυτουργού για τη δολοφονία του τοπογράφου

Ελλάδα / Ψυχικό: Θέμα χρόνου η σύλληψη του ηθικού αυτουργού για τη δολοφονία του τοπογράφου

Η ανάλυση από τα βίντεο στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου, εκεί από όπου ξεκίνησε και κατέληξε το μαύρο σκούτερ την ημέρα της δολοφονίας, δείχνει την ύπαρξη τουλάχιστον ενός συνεργού
LIFO NEWSROOM