Καβάλα: Άσυλο σε πρόσφυγα που έσωσε ηλικιωμένη από πνιγμό

Καβάλα: Άσυλο σε πρόσφυγα που έσωσε ηλικιωμένη από πνιγμό Facebook Twitter
ΑΠΕ
0

Με μια λιτή και συνάμα συγκινητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, στη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Καβάλας που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου "Ασημακοπούλου" στο Περιγιάλι.

Ο υπουργός σε μια συμβολική κίνηση επέδωσε ο ίδιος τη βεβαίωση ασύλου στον νεαρό Μοχάμεντ Αμπουσαλά από την Παλαιστίνη, που διαμένει στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας καθώς πριν από λίγες μέρες έσωσε από βέβαιο πνιγμό την 80χρονη Μαρία Φιλιππίδου. Η ηλικιωμένη γυναίκα καθώς κολυμπούσε στην παραλία του Περιγιαλίου έχασε τον έλεγχο του σώματός της και κόντεψε να πνιγεί. Η συμβολή του Μοχάμεντ ήταν καθοριστική καθώς κατάφερε να την βγάλει από το νερό και να την κρατήσει ζωντανή μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Για την ενεργεία του αυτή ο Νότης Μηταράκης τον ευχαρίστησε δημόσια, εξήρε την πράξη του και μαζί με μια ευχαριστήρια επιστολή του επέδωσε και τη βεβαίωση ασύλου καθώς, όπως τόνισε, ο Μοχάμεντ και η οικογένειά του πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις οπότε μπορούσαν να λάβουν άσυλο και να τύχουν της διεθνούς προστασίας σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι ελληνικοί και ευρωπαϊκοί νόμοι.

Κατά την άφιξή του στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας στην Καβάλα ο υπουργός ενημερώθηκε από το νέο διοικητή της δομής Δημήτρη Ρέμο για την οργάνωση και τη λειτουργία της. Ξεναγήθηκε στους χώρους της, συνομίλησε με στελέχη του υπουργείου αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ενώ ενημερώθηκε και για τα νέα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του διοικητή σήμερα στην ανοιχτή δομή της Καβάλας φιλοξενούνται περί τα 960 άτομα . Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι παιδιά καθώς η δομή έχει κυρίως πολυμελείς οικογένειες. Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι από το Αφγανιστάν ενώ υπάρχουν και πρόσφυγες από τις αραβικές χώρες.

Πριν από την Καβάλα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισκέφθηκε τις δομές φιλοξενίας στις Σέρρες και τη Δράμα. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η κατάσταση οργάνωσης και λειτουργίας των δομών φιλοξενίας συνεχώς βελτιώνονται αν και όπως συμπλήρωσε «πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ