Το ιστορικό Zonar's στο κέντρο της Αθήνας, αλλάζει υποχρεωτικά όνομα μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη με τον ιδιοκτήτη των «ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΖΩΝΑΡΣ 1940-1962 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ» στην Ακρόπολη. 

 

Ήδη η χαρακτηριστική επιγραφή έχει κατέβει από την πρόσοψη του καταστήματος, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, και στη θέση της δεσπόζει ένα σκέτο "Athénée" ενώ για την ώρα δεν είναι προσβάσιμη ούτε η ιστοσελίδα του bar restaurant.

 

Υπάρχει ωστόσο μια ανακοίνωση στο Instagram:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

History is being rewritten at Voukourestiou and Panepistimiou street. The new era of the historical landmark is here and Athénée is the new name. #AtheneeAthens #AthensRevival #Paradiseinthecity #Athens #Greece #restaurant

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Athénée (@atheneeathens) στις

 

 

Το χρονικό

 

Το παλιό Zonar's είχε ανοίξει εκ νέου το 2004, μετά την ανακατασκευή του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού που το στεγάζει, με την επωνυμία Zonar's – Café d'Athènes. Τα Χριστούγεννα του 2015, οι επιχειρηματίες αδελφοί Πανά, νέοι ιδιοκτήτες που διαχειρίζονται και το Island στη Βάρκιζα, προχώρησαν σε μια πολυδάπανη ανακατασκευή και αποφάσισαν την επιστροφή στην κλασική επωνυμία Zonar's.

 

Από το 2004, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης Dionysos Zonar's κοντά στην Ακρόπολη όμως, διεκδικούσαν την εμπορική ονομασία. Φέτος, το ΣτΕ αποφάσισε υπέρ τους, οδηγώντας υποχρεωτικά στην αφαίρεση του ονόματος Zonar's από την παραδοσιακή του έδρα στο κέντρο της Αθήνας. 

 

Το ιστορικό Zonar's άλλαξε όνομα - Πώς χάθηκε η δικαστική διαμάχη
Το Ζonars με την παλιά ονομασία

 

«Μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη οι δικηγόροι του γραφείου μας –εξειδικευμένοι στο δίκαιο των εμπορικών σημάτων– πέτυχαν την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας που δικαιώνει πελάτη μας ως μοναδικό δικαιούχο του γνωστού σήματος ZONARS», αναφέρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης της Dionysos Zonar's. 


«Η πολυετής δικαστική διαμάχη ξεκίνησε το έτος 2004 όταν η εταιρεία που εκμεταλλεύεται σήμερα το ζαχαροπλαστείο επί της οδού Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου στην Αθήνα κατοχύρωσε στο όνομά της το σήμα ZONAR'S καθώς και διάφορα άλλα σήματα με τη προσθήκη διαφόρων προσδιοριστικών στη λέξη ZONAR'S», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

 

Η ιστορία του Ζonars

 

Το ιστορικό καφέ στην Πανεπιστημίου είχε ιδρυθεί το 1939 από τον Έλληνα ομογενή Κάρολο Ζωναρά, επιχειρηματία γεννημένο στην Ανατολική Θράκη, που είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ.

 

Στο Ντέιτον του Οχάιο, Ζωναράς είχε ανοίξει μια επιτυχημένη σοκολατοβιομηχανία που του εξασφάλισε τεράστια έσοδα.

 

Τα εγκαίνια του Zonar's είχαν γίνει στις 15 Αυγούστου του 1940, συμπίπτοντας με τον τορπιλισμό της φρεγάτας «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου. Ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς το χαρακτήριζε ως «το πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τύπου ομοίου προς τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Βιέννης».

 

Το κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, είχε θεμελιωθεί δύο χρόνια νωρίτερα, το 1938, με σχέδια των αρχιτεκτόνων Βασίλη Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη, που είχαν σπουδάσει στην École des Beaux Arts (Σχολή Καλών Τεχνών) στο Παρίσι. Το 1944, ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ιστορικό μνημείο της Αθήνας.

 

Το ιστορικό Zonar's άλλαξε όνομα - Πώς χάθηκε η δικαστική διαμάχη

 

Πολυτέλεια

 

Στο εσωτερικό, δέσποζαν ξύλινες επενδύσεις, δημιουργίες της εταιρείας «Αθηναίος & Βαράγκης», οι πολυέλαιοι, τα κρύσταλλα και οι καθρέπτες, τα ακριβά σερβίτσια και τα λινά τραπεζομάντηλα.

 

Η Coca Cola ερχόταν ειδικά για το Ζόναρς μέσα σε βαρέλια κατευθείαν από την Αμερική, και εδώ οι Αθηναίοι δοκίμασαν για πρώτη φορά το περίφημο παγωτό "Σικάγο".

 

Το καφέ - ζαχαροπλαστείο υπήρξε επί πολλές δεκαετίες στέκι της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας.

 

Στον χώρο αυτό έγραφε ο Σπύρος Μελάς τα χρονογραφήματά του για τον τορπιλισμό της Έλλης, έδιναν τηλεοπτική συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση ο Μάνος Χατζιδάκις με τη Μελίνα Μερκούρη και σύχναζε η πολιτική ηγεσία του τόπου, από τους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Σοφοκλή Βενιζέλο, Ηλία Ηλιού, Γεώργιο Μαύρο, Ευάγγελο Αβέρωφ, Γεώργιο Ράλλη και Ξενοφώντα Ζολώτα μέχρι τους Γιώργο Γεννηματά, Λεωνίδα Κύρκο και Αναστάσιο Πεπονή.

 

Θαμώνες του Ζόναρς από τον κύκλο των συγγραφέων και καλλιτεχνών ήταν μεταξύ άλλων οι Σπύρος Μελάς, Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Γκάτσος, Γιώργος Κατσίμπαλης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Δημήτρης Μυράτ, Μίνως Βολανάκης, Μάνος Χατζιδάκις, Μελίνα Μερκούρη, Τζένη Καρέζη, Φρέντυ Γερμανός, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ιάκωβος Καμπανέλλης.

 

Αλλά και ξένες διασημότητες, όπως οι συγγραφείς Λόρενς Ντάρελ και Χόρχε Λουίς Μπόρχες και οι ηθοποιοί Άντονι Κουίν και Σοφία Λόρεν επισκέπτονταν το Ζόναρς, όταν βρίσκονταν στην Αθήνα.

 

Το ιστορικό Zonar's άλλαξε όνομα - Πώς χάθηκε η δικαστική διαμάχη
Το Zonar's την περίοδο του ’60, που για πολλούς θεωρείται και η πιο ακμαία του. Φωτό: Ιωάννης Λάμπρου. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου Σ.Οικονόμου και Συνεργάτες:

 

Μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη οι δικηγόροι του γραφείου μας – εξειδικευμένοι στο δίκαιο των εμπορικών σημάτων – πέτυχαν την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας που δικαιώνει πελάτη μας ως μοναδικό δικαιούχο του γνωστού σήματος ZONARS.

 

Η πολυετής δικαστική διαμάχη ξεκίνησε το έτος 2004 όταν η εταιρεία που εκμεταλλεύεται σήμερα το ζαχαροπλαστείο επί της οδού Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου στην Αθήνα κατοχύρωσε στο όνομά της το σήμα ZONAR'S καθώς και διάφορα άλλα σήματα με τη προσθήκη διαφόρων προσδιοριστικών στη λέξη ZONAR'S.

 

Η Δικηγορική εταιρεία μας Στέφανος Οικονόμου και Συνεργάτες έχοντας μεγάλη εμπειρία στο δίκαιο των εμπορικών σημάτων, ανέλαβε για λογαριασμό του πελάτη μας, ο οποίος είχε κατοχυρώσει το σήμα «ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΖΩΝΑΡΣ 1940-1962 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ» ήδη από το έτος 1940 την δικαστική του εκπροσώπηση μετά την αίτηση διαγραφής των σημάτων της αντιδίκου εταιρείας και πέτυχε την έκδοση θετικών εφετειακών αποφάσεων και τέλος, κατόπιν αίτησης αναίρεσης της αντιδίκου εταιρείας το ΣΤΕ απέρριψε αυτή δίνοντας τέλος σε ένα μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα και στη πολυετή παράνομη χρήση του σήματος του πελάτη μας με σημαντικής αξίας ζημία για αυτόν.

 

Οι δικαστικές αποφάσεις έκριναν ότι τα σήματα «ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΖΩΝΑΡΣ 1940-1962 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ» του πελάτη μας και το εμπορικό σήμα «ZONAR'S" της αντιδίκου αν και δεν είναι πανομοιότυπα απεικονιστικά εν τούτοις η δεσπόζουσα, κυρίαρχη και έντονης διακριτικής ικανότητας ένδειξη είναι η ένδειξη «ZONAR'S» που προσδίδει στα δύο σήματα σημαντική ομοιότητα.

 

Τα δικαστήρια έκριναν επίσης ότι το σήμα του πελάτη μας «ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΖΩΝΑΡΣ 1940-1962 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ» είναι σήμα φήμης λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός, ότι, όπως είναι κοινό τοις πάσι, στο κτίριο επί των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου στο κέντρο των Αθηνών, λειτουργούσε από το έτος 1939 το ζαχαροπλαστείο «ZONARS», το συγκεκριμένο, δε, σημείο ανάπτυξης και λειτουργίας της επιχείρησης αυτής , στη συνείδηση του κοινού, έχει συνδεθεί με αυτήν την ίδια την επιχείρηση και τα προϊόντα και υπηρεσίες της και ότι η έντονη, δε φήμη της άλλοτε εκεί λειτουργούσας επιχείρησης του πελάτη μας, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, που δεν λειτουργεί το αρχικό κατάστημά της, το συγκεκριμένο δε σημείο, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού και ως τόπος συνάντησης (στου ZONAR'S), αλλά και στο μέλλον ακόμα και αν πάψει να υφίσταται το συγκεκριμένο κτίριο, το σημείο αυτό θα διακρίνεται πάντα με τη φράση «στου ZONAR'S» χωρίς το γεγονός αυτό να χρήζει περαιτέρω απόδειξης.

 

Ως εκ τούτου κρίθηκε ότι προκατατεθέν σήμα του πελάτη μας «ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΖΩΝΑΡΣ 1940-1962 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ» με την πάροδο του χρόνου έχει καταστεί σήμα φήμης ενώ η δραστηριοποίηση της αντιδίκου στο ίδιο ακριβώς οίκημα και χώρο στον οποίο αναπτύχθηκε το κατάστημα Zonars του πελάτη μας, ήτοι στο κτίριο επί των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου και η κατάθεση σήματος με χαρακτηριστικό τη λέξη "ZONARS» δεν είχε άλλο σκοπό παρά την εκμετάλλευση της φήμης του σήματος του πελάτη μας και της χρήσης του ονόματος "ZONARS" καλλιεργώντας την πλαστή εντύπωση στο μέσο καταναλωτή ότι το παλαιό και φημισμένο εστιατόριο-ζαχαροπλαστείο « ZONARS» λειτουργεί και πάλι, όπως λειτουργούσε και παλαιότερα, πριν την ανακατασκευή του κτιρίου, από την εταιρεία του πελάτη μας και έγινε αντίθετα με την καλή πίστη.