Η Ιερά Σύνοδος «αδειάζει» τον Γεωργιάδη για την βάπτιση: Μόνο γάμους και κηδείες αναφέρει η ΚΥΑ

Η Ιερά Σύνοδος «αδειάζει» τον Γεωργιάδη για την βάπτιση: Μόνο γάμους επιτρέπει η ΚΥΑ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη άφησε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Αθηναγόρας, στον απόηχο των αντιδράσεων για βάπτιση με νονό τον υπουργό, εν μέσω lockdown

Ο μητροπολίτης Αθηναγόρας τόνισε πως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει στη διάθεσή του δεν προβλέπει την τέλεση βάπτισης, και σε αυτήν γίνεται αναφορά μόνο για γάμους και κηδείες. Ο υπουργός υποστήριξε χθες μέσω Twitter πως η βάπτιση έγινε «κατόπιν άδειας» που εξέδωσε η Πολιτική Προστασία, έπειτα από αίτηση που κατέθεσαν οι γονείς του παιδιού, επικαλούμενοι σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Μάλιστα ο υπουργός ανάρτησε στο Twitter έγγραφο που, όπως είπε, ήταν η σχετική άδεια την οποία μπορεί να λάβει οποιοσδήποτε έχει σοβαρούς λόγου., αλλά ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου δήλωσε σήμερα πως στην ΚΥΑ δεν γίνεται υπάρχει σχετική ρητή πρόβλεψη. 

«Η ΚΥΑ που έχω στα χέρια μου, γιατί η καινούργια που πρέπει να βγήκε το Σάββατο δεν έχει φτάσει ακόμη, αλλά υποθέτω πως θα είναι copy-paste της προηγούμενης γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι, επιτρέπονται μόνον οι γάμοι και με πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων - μόνον εννέα- συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού - δηλαδή του ιερά, του ψάλτη και του νεωκόρου που χρειάζεται για βοήθεια», δήλωσε επί λέξει ο μητροπολίτης. 

«Μόνο για γάμους ή και για βαπτίσεις;» τον ρώτησαν εκ νέου οι παρουσιαστές της εκπομπής Κοινωνία Ώρα Mega. «Δεν έγραφε τίποτα για βαπτίσεις» επανέλαβε, επισημαίνοντας ότι η ΚΥΑ επέτρεπε μόνο γάμους και κηδείες. 

Η προηγούμενη ΚΥΑ έχει και ισχύ έως και τις 16 Μαρτίου.  «Δεν αναφέρεται στη βάπτιση, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε βάπτιση», ξεκαθάρισε ο μητροπολίτης. Ακολούθησε η εξής στιχομυθία με τους δημοσιογράφους;

Δημοσιογράφος: Υπάρχει υπουργική απόφαση που λέει ότι «απαγορεύονται οι βαφτίσεις;

Αθηναγόρας: Γράφει μόνο για τους γάμους από τα μυστήρια

Δημοσιογράφος: Με ειδική άδεια;

Αθηναγόρας: Αυτό δεν το γνωρίζω. Η εκκλησία εφαρμόζει αυτό που λέει η ΚΥΑ

Δημοσιογράφος: Στην εκκλησία, Διονυσίου Αεροπαγίτου πώς έγινε αυτή η βάφτιση τότε;

Αθηναγόρας: Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω

Δημοσιογράφος: Δεν γράφει (σ.σ η ΚΥΑ) ότι επιτρέπονται αλλά δεν γράφει και ότι απαγορεύονται
Αθηναγόρας:  Ακριβώς

Δημ: Σε εσάς δεν ανήκει ο ιερέας που έκανε την βάπτιση στη Διονυσίου Αεροπαγίτου

Αθηναγόρας: Κάθε μητρόπολη είναι υπεύθυνη. Κανονικά θα έπρεπε να ρωτήσετε τον ιερέα που έκανε την βάφτιση γιατί σε κάθε μητρόπολη υπάρχει γραφείο γάμων, όμως δεν υπάρχει γραφείο βαπτίσεων. Οι βαπτίσεις γίνονται σε κάθε ενορία χωριστά, και μπορεί ο μητροπολίτης να μην γνωρίζει πόσες βαπτίσεις έχουν γίνει και από ποιον έχουν γίνει. 

Δημ: Άρα είναι θέμα του ιερέα μας λέτε

Αθηναγόρας: Ακριβώς. Εάν κλείστηκε βάπτιση, αυτό έγινε από τον ιερέα της συγκεκριμένης ενορίας [...] Δεν ελέγχονται κεντρικά οι βαπτίσεις. Δεν χρειάζεται να δοθεί τίποτα στα γραφεία της μητροπόλεως

Ερωτηθείς εκ νέου, αν προβλέπεται βάπτιση με ειδική άδεια, ο μητροπολίτης απάντησε: «αυτό εγώ πρώτη φορά το ακούω. Ούτε στην ΚΥΑ υπάρχει κάτι τέτοιο, ούτε έχουμε ενημερωθεί για κάτι τέτοιο. Ότι μπορεί κανείς να πάρει άδεια να τελέσει οτιδήποτε θέλει σε μία εκκλησία, έξω από αυτά που επιτρέπονται» σύμφωνα με την ΚΥΑ. «Έγινε κάποιο ενέργεια από έναν συγκεκριμένο υπουργό. Έχετε άλλες πληροφορίες ότι γίνονται βαπτίσεις σε εκκλησίες; Την ειδική άδεια που λέτε, πρώτη φορά την ακούω.»

Όπως ξεκαθάρισε, βαπτίσεις με εννέα άτομα μπορούν να γίνουν μόνο σε περιοχές που δεν βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο. Η Αττική όμως δεν είναι μία από αυτές. 

Χθες, τον υπουργό επέκρινε και ο ΣΥΡΙΖΑ με μία αιχμηρή ανακοίνωση: «Ο κ. Γεωργιάδης από χθες διαφημίζει ότι συμμετείχε σε βάφτιση, καταστρατηγώντας τα μέτρα και τις απαγορεύσεις που η ίδια η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει: «Αλήθεια κ. Μητσοτάκη, υπάρχει ένα μέτρο περιορισμού το οποίο να τηρούν τα μέλη της κυβέρνησής σας; Ήαυτά ισχύουν - υπό την απειλή προστίμου και ξυλοδαρμού - μόνο για τους απλούς πολίτες;».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ