Η Χριστίνα Σαλάππα ορίστηκε ως πρώτη ανακρίτρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Η Χριστίνα Σαλάππα ορίστηκε ως πρώτη ανακρίτρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Facebook Twitter
0

Η πρωτοδίκης Χριστίνα Σαλάππα ορίστηκε ως η πρώτη ανακρίτρια που θα διενεργεί κύρια έρευνα σε υποθέσεις ευρωπαϊκού οικονομικού ενδιαφέροντος, από δικογραφίες που θα σχηματίζονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Η κ. Σαλάππα προτάθηκε για τη θέση της ανακρίτριας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από την προϊσταμένη του Ποινικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθήνας, Γεωργία Σταμάτη και εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια. 

Η δικαστική λειτουργός υπηρετεί και αυτό το χρονικό διάστημα ως τακτική ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, μετά από υπηρεσία σε Περιφερειακά Πρωτοδικεία. Είχε οριστεί επίκουρη ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, με τακτική ανακριτή τον σημερινό εφέτη Αθηνών Κώστα Σαργιώτη, με απόφαση του τότε προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθήνας, Σπύρου Γεωργουλέα.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε τη λειτουργία της την 1η Ιουνίου και ο εισαγγελέας Δημήτρης Ζημιανίτης- που διορίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- είναι ο πρώτος Έλληνας εισαγγελέας ο οποίος υπηρετεί στην έδρα της EPPO στο Λουξεμβούργο.

Εντός της χώρας υπηρετούν ως Ευρωπαίοι εντεταλμένοι εισαγγελείς οι εισαγγελικοί λειτουργοί που έχουν οριστεί με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, οι οποίοι ενεργούν για λογαριασμό και εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και έχουν τις ίδιες, κατά περίπτωση, εξουσίες με τους εθνικούς Εισαγγελείς, όταν ασκούν τις αρμοδιότητές τους.

H EPPO έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες αλλά και επιχειρήσεις για τη διερεύνηση μεγάλου αντικειμένου οικονομικών υποθέσεων, όπως δικογραφία που έχει σχηματίσει για μεγάλη τελωνειακή απάτη σε Γερμανία, Αυστρία και Σλοβενία, δικογραφία για λαθρεμπόριο τσιγάρων από τη βόρεια Αφρική στην Ιταλία, για κατάχρηση κονδυλίων στη νότια Ιταλία, μεγάλη φορολογική απάτη σε Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, φοροδιαφυγή σε Γερμανία, Ιταλία και Βουλγαρία κ.ά.

Από την έναρξη λειτουργίας της ως σήμερα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει εν εξελίξει περίπου 300 έρευνες και έχει καταχωρήσει περισσότερες από 1.700 αναφορές εγκλημάτων, είτε από συμμετέχοντα κράτη είτε από ιδιώτες. Η εκτιμώμενη ζημιά των υπό διερεύνηση υποθέσεων εκτιμάται στα 4,5 δισ. ευρώ.

Μετά τον ορισμό τής κυρίας Σαλάππα στη νέα της θέση, κάθε υπόθεση που θα έχει ελληνικό σκέλος για θέμα απάτης με ευρωπαϊκά κονδύλια, κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων, χειραγώγηση δημοσίων συμβάσεων κ.ά,, θα διαβιβάζεται αμέσως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης στη δικαστική λειτουργό, για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ