Η φωτιά στην Κορινθία από ψηλά: Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 φωτογράφισε την πύρινη λαίλαπα

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 φωτογράφισε τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία Facebook Twitter
0

Ο ένας από τους δύο ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel-2 πέρασε το πρωί της Πέμπτης πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαινόταν στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης.

Νωρίς το μεσημέρι, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα, καθώς η φωτιά αναζωπυρώθηκε. 

Όπως αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με τη δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus - EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης. Η εκτίμηση αυτή έγινε πριν από την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.

Περισσότερα από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στο Σχίνο Κορινθίας, όπως ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Αναμένεται και μια νέα εκτίμηση των καμένων εκτάσεων από δορυφορικές μετρήσεις.

Χθες, οι συγκεντρώσεις των τοξικών αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Αττικής ήταν δέκα φορές ψηλότερα, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς.  «Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ατμόσφαιρα ήταν 10 φορές πιο τοξική», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Νίκος Μιχαλόπουλος.

«Για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, όπως το χρόνιο άσθμα και η αποφρακτική πνευμονοπάθεια ήταν μια ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα αυτών των ασθενών» ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης.

«Ακόμα και άνθρωποι καθόλα υγιείς μπορεί να εμφάνισαν συμπτώματα εξαιτίας των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα», τόνισε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως και σήμερα η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη, συμπληρώνοντας πως οι μάσκες που φοράμε για τον κορωνοϊό βοηθούν στην παρούσα κατάσταση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ