Στις αρχές Φεβρουαρίου επανατοποθετείται προς συζήτηση το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, καθώς παραμένει ο προβληματισμός δεδομένων των σχετικών απαραίτητων μετακινήσεων από νομό σε νομό. 

 

Εκπρόσωποι του κλάδου της χιονοδρομίας επισημαίνουν στο ethnos.gr ότι ακόμα και αν η επιτροπή των επιδημιολόγων έδινε σήμα ανοίγματος αυτήν την Παρασκευή, δε θα ήταν έτοιμοι να ανοίξουν άμεσα σε διάστημα 2-3 ημερών.

 

Στόχος τους -ιδανικά- είναι η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αν και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πιο πιθανή θεωρείται η ημερομηνία της 8ης Φεβρουαρίου.

 

Ήδη μεταξύ των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο υπουργείο Ανάπτυξης ενέταξαν την ύπαρξη πιστοποιητικού που θα επιβεβαιώνει την επίσκεψη των μετακινούμενων από νομό σε νομό σε χιονοδρομικό κέντρο.

 

«Εφόσον δε βρισκόταν καλύτερη λύση προτείναμε ακόμα και το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων αποκλειστικά για χιονοδρόμους και όχι για απλούς εκδρομείς» λέει ο Αλέξανδρος Παπαιωάννου, προπονητής σκι και ιδιοκτήτης σχολής σκι στον Παρνασσό.

 

Για τον προβληματισμό σχετικά με τον συνωστισμό στα εστιατόρια των χιονοδρομικών κέντρων, ο ίδιος επισημαίνει πως ο κλάδος δε ζητάει κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση: «Εφόσον στην πόλη άνοιξαν καταστήματα και ήδη λειτουργεί η εστίαση με take away, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να λειτουργήσει και στο βουνό».

 

Τέλος, αναφορικά με τα επιχειρήματα ότι την περίοδο αυτή ακόμα και οι Άλπεις είναι κλειστές, ο κ. Παπαιωάννου υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι επισκέπτες εκεί είναι στην πλειονότητά τους εισερχόμενοι τουρίστες, ενώ στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο αφού το 99% των χιονοδρόμων είναι Έλληνες.

 

Υπενθυμίζεται πως χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερθείς στο ζήτημα της επαναλειτουργίας, του χειμερινού τουρισμού, έκανε λόγο για «κοινωνικό κανιβαλισμό».

 

«Μου έκανε αρνητική εντύπωση η διάσταση που πήρε το ζήτημα στον Τύπο» είπε και συνέχισε: «Τι να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ. όσους απασχολούνται στον χειμερινό τουρισμό) να πάνε να πνιγούν, να πεθάνουν, να μείνουν άνεργοι; Έχουμε έναν κλάδο, τον χειμερινό τουρισμό, ο οποίος είναι ο μοναδικός κλάδος που δεν μπορεί να δουλέψει άλλη εποχή» πρόσθεσε.

 

Τόνισε, επί τούτου, ότι το πλάνο για την επαναλειτουργία του χειμερινού τουρισμού εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά «η προτεραιοποίηση γίνεται από την κυβέρνηση. Προσπαθούμε να κρατήσουμε βιώσιμους τους κλάδους που πλήττονται».

 

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή χθες, κάθε άλλη δραστηριότητα πλην των σχολείων μπορεί να περιμένει.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr