Χειμωνικό: To έθιμο με το καρπούζι που σήμερα ευλογείται στην Κέρκυρα

Χειμωνικό: To έθιμο με το καρπούζι που σήμερα ευλογείται στην Κέρκυρα Facebook Twitter
0

Σήμερα στην Κέρκυρα αναβιώνει το έθιμο με το ευλογημένο καρπούζι, το λεγόμενο «χειμωνικό» το οποίο μοιράζεται στους πιστούς.

Η εικόνα είναι ασυνήθιστη, αλλά έχει μακρά σύνδεση με την ιστορία και την παράδοση του νησιού.

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα γιορτάζεται σήμερα στην Κέρκυρα η Κυριακή της Ορθοδοξίας, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, το σκήνωμα της οποίας ήρθε στην Κέρκυρα από την Κωνσταντινούπολη, λίγο μετά την άλωση της Πόλης το 1456, σχεδόν μαζί με το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η λιτανεία του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, που επικύρωσε τις αποφάσεις της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου και αναστήλωσε τις Άγιες Εικόνες το 787 μ.Χ., φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό Ναό Κέρκυρας ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο Σπηλαιώτισσα, τον Άγιο Βλάσιο και της Αγίας Θεοδώρας.

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου του 867, και μετά την ανακομιδή το λείψανο της βρέθηκε άθικτο, ευωδίαζε μύρο και επιτελούσε πολλά θαύματα, οπότε η Εκκλησία την ανακήρυξε Αγία.

Η λιτανεία του Ιερού Σκηνώματός της, που καθιερώθηκε το 1985 από τον μητροπολίτη Τιμόθεο, ως ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων από την Θεοδώρα ξεκινά στις 11.30 το πρωί, από τον Μητροπολιτικό ναό και ακολουθεί πορεία σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, στα μεγάλα καντούνια της Παλαιά Πόλης και στην πλατεία Σπιανάδα στο Λιστόν, με συνοδεία των φιλαρμονικών της πόλης, κλήρου και αρχών και λαού που ακολουθεί.

Χειμωνικό: To έθιμο με το καρπούζι που σήμερα ευλογείται στην Κέρκυρα Facebook Twitter

Την ίδια ώρα σήμερα μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στο μητροπολιτικό ναό μοιράζεται σε όλους τους πιστούς το «χειμωνικό» δηλαδή ένα κομμάτι καρπούζι.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έθιμο. Το «χειμωνικό» μοιράζεται στη μνήμη του Αγίου Βλάσιου, αρχιεπίσκοπο Σεβαστείας, που μαρτύρησε στα χρόνια του διωγμού του Λικινίου. Πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι καρπουζιού, που μοιράζεται μέσα στο καταχείμωνο, σε ανάμνηση του θαύματος του Αγ. Βλασίου, που σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, ο Άγιος Βλάσιος, που ήταν γιατρός, την παραμονή του μαρτυρίου του, και ενώ η επιδημία του λοιμού «θέριζε» τον κόσμο, ζήτησε να του φέρουν καρπούζια και αφού τα ευλόγησε τα μοίρασαν στα παιδιά όπου τελικά και θεραπεύθηκαν από την αρρώστια.

Έτσι στη Κέρκυρα επικράτησε το έθιμο να ευλογείται ανήμερα της μνήμης του, το «χειμωνικό» και να μοιράζεται από ένα κομμάτι στους πιστούς.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο στην Αθήνα - Ποια τα αιτήματα των ομοσπονδιών;

Ελλάδα / Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο στην Αθήνα - Ποια τα αιτήματα των ομοσπονδιών;

«Βγαίνουμε στους δρόμους γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε ένα σύγχρονο μάθημα μέσα σε τάξεις με δεκάδες κενά και ελλείψεις», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης
LIFO NEWSROOM
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ ΔΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Ελλάδα / Δολοφονία Λυγγερίδη: Ξεκινά σήμερα η δίκη σε ειδική αίθουσα στις φυλακές Κορυδαλλού - 250 μάρτυρες

Η δίκη αναμένεται να είναι μεγάλης διάρκειας - Ο Γιώργος Λυγγερίδης τραυματίστηκε θανάσιμα στα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου 2023, έξω από το κλειστό γήπεδο Ρέντη
LIFO NEWSROOM