24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Γονείς αναγκάστηκαν να φτάσουν στο Διοικητικό Εφετείο για να απαλλάξουν το παιδί τους από τα θρησκευτικά

Γονείς αναγκάστηκαν να φτάσουν στο Διοικητικό Εφετείο για να απαλλάξουν το παιδί τους από τα θρησκευτικά Facebook Twitter
0

Οι γονείς ενός μαθητή γενικού λυκείου στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να φτάσουν ως το Διοικητικό Εφετείο για να απαλλάξουν το παιδί τους από το μάθημα των θρησκευτικών. 

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα dikastiko.gr, το αίτημά των γονιών «σκόνταψε» δύο φορές στον Σύλλογο των Διδασκόντων του σχολείου.

Ο τρίτος από τους αιτούντες ήταν ο ίδιος ο μαθητής της Α' Λυκείου και, κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2019-2020, οι γονείς του (οι δύο πρώτοι αιτούντες) ζήτησαν την απαλλαγή του από τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, από την απαγγελία προσευχής, από τη συμμετοχή σε εκκλησιασμούς και, γενικά, από τη συμμετοχή του σε κάθε είδος θρησκευτικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, επικαλούμενοι λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Απέρριψαν δύο φορές την αίτηση

 

Οι δύο γονείς είχαν επισημάνει στην αίτησή τους πως ο γιος τους είχε λάβει αντίστοιχη απαλλαγή και στις τρεις τάξεις του γυμνασίου. Η αίτησή τους όμως απορρίφθηκε με πράξη του Συλλόγου των Διδασκόντων, και γνωστοποιήθηκε στους αιτούντες από τον διευθυντή, με την αιτιολογία ότι το αίτημα δεν ήταν σύμφωνο με την κειμένη νομοθεσία, επειδή δεν αναγραφόταν στην αίτηση ότι ο γιος τους δεν ήταν χριστιανός ορθόδοξος.

Οι δύο γονείς υπέβαλαν εκ νέου υπεύθυνη δήλωση, στην οποία έγραφαν ότι ο γιος τους δεν ήταν χριστιανός ορθόδοξος. Το αίτημά τους όμως απορρίφθηκε εκ νέου, με την αιτιολογία ότι υπεβλήθη εκπρόθεσμα, «κατά παράβαση των αναφερόμενων στην ανωτέρω εγκύκλιο διαδικαστικών διατάξεων».

Οι γονείς του παιδιού άσκησαν αίτηση ακύρωσης και αναστολής, σημειώνοντας στο σκεπτικό ότι η εκτέλεση των προσβαλλόμενων αποφάσεων θα προκαλούσε στον γιο τους ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς αυτός θα υποβαλλόταν στη διαδικασία της παρακολούθησης του μαθήματος των θρησκευτικών «κατά παράβαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων και, ειδικότερα, της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης» (άρθρο 13 του Συντάγματος).

Ο σύλλογος των διδασκόντων του συγκεκριμένου σχολείου όμως αρνήθηκε να απαλλάξει τον μαθητή από τη διδασκαλία των θρησκευτικών, υποχρεώνοντάς τον να παρακολουθήσει το μάθημα των θρησκευτικών και να συμμετέχει στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του σχολείου (προσευχή, εκκλησιασμός), έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση επί της αίτησης ακύρωσης που έχει ασκήσει.

Τελικά το αίτημα του μαθητή και των γονιών του ικανοποιήθηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο που με απόφασή του ανέστειλε την εκτέλεση των σχετικών πράξεων του Συλλόγου, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, κρίνοντας ότι «με το άρθρο 13 του Συντάγματος κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης ως ιδιαίτερη έκφανση του δικαιώματος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 του Συντάγματος).»

«Η ελευθερία αυτή συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, και το δικαίωμα του καθενός να πρεσβεύει το θρήσκευμα ή το δόγμα της εκλογής του ή να μην ακολουθεί κανένα θρήσκευμα ή να είναι άθεος (αρνητική μορφή της θρησκευτικής ελευθερίας), καθώς επίσης και το δικαίωμά του να μην αποκαλύπτει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις».

Ελλάδα
0

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντίνα Μαγδαλιανίδη, επιζώσα Τεμπών: «Παίρνω φάρμακα για τους εφιάλτες, βλέπω ότι καίγομαι»

Ελλάδα / Ντίνα Μαγδαλιανίδη, επιζώσα Τεμπών: «Παίρνω φάρμακα για τους εφιάλτες, βλέπω ότι καίγομαι»

«Το τρένο είχε αρχίσει να εκτροχιάζεται και να πέφτουν πράγματα πάνω μου. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν έγινε το ατύχημα είναι πώς θα αντιδράσει η μαμά μου σε αυτό, πώς θα ζήσουν με αυτό η αδερφή μου η γιαγιά μου»
NEWSROOM
Τέμπη, ένας χρόνος μετά: Το δυστύχημα που συγκλόνισε την Ελλάδα

Ελλάδα / Τέμπη, ένας χρόνος μετά: Το δυστύχημα που συγκλόνισε την Ελλάδα

Το δυστύχημα των Τεμπών αποτελεί μια από τις πιο πένθιμες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μια υπόθεση, ένα έγκλημα –όπως το χαρακτηρίζει η κοινή γνώμη– που χρήζει διαλεύκανσης, ώστε να μην ξανασυμβεί.
NEWSROOM