Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων σημαίνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά, τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για 4.000 - 5.000 κρούσματα ημερησίως τις επόμενες ημέρες.

 

«Βλέπετε καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Δεν μπορώ να κάνω πρόγνωση τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα αλλά προφανώς θα είναι πάρα πολλά τα κρούσματα και αυτή η σχεδόν εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες από 1.000, σε 2.000, 3.000 κλπ σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους.

 

»Με το δεδομένο λοιπόν των εμβολιασμών και την κάλυψη που υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι υψηλές» επισήμανε μιλώντας στο Mega.

 

«Υπάρχει ο αγώνας δρόμου με τα εμβόλια, αυτό μπορεί να εμποδίσει την εκρηκτική αύξηση. Όταν βλέπουμε από τη μία μέρα στην άλλη να υπάρχουν από 1.000, 2.000 κρούσματα και να υπάρχει αυτή η διασπορά που υπάρχει στην κοινότητα, η πιθανότητα, να έχουμε και 4.000 και 5.000 κρούσματα είναι μεγάλη» τόνισε.

 

Βασικός λόγος της εμφάνισης δε, των ειδικών στα τηλεοπτικά παράθυρα όπως είπε, είναι να πείσουν τον κόσμο να προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα, να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού.

 

Κρίσιμες είναι οι ηλικίες άνω των 50, λόγω ευαλωτότητας, όπως σημείωσε, τονίζοντας ότι σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός στις νεότερες ηλικίες όπου υπάρχει η διασπορά για να «σπάσει» η μετάδοση.

 

Αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν, η πιθανότητα να αυξάνονται οι νοσηλείες αυξάνεται και αυτή, σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος. Διευκρίνισε δε, πως «είναι αλλιώς να έχουμε 2.000 κρούσματα και πίεση στα νοσοκομεία και αλλιώς 10.000 και αντίστοιχη πίεση στα νοσοκομεία».

 

Ο υπ' αριθμός ένα στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα αυτές οι ηλικίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί η πίεση στα νοσοκομεία, εξήγησε. 

 

«Αυτά που έχουμε ζήσει κατά τη διάρκεια των 3 κυμάτων, ιδιαίτερα του 2ου και του 3ου στη χώρα μας, είδαμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν, να έχουμε εντατικές θεραπείες που να δημιουργούνται την τελευταία στιγμή, κλινικές covid που να καταλαμβάνουν μερικές φορές ολόκληρα τα νοσοκομεία και να μην εξυπηρετούνται οι κανονικές δραστηριότητες ενός νοσοκομείου.

 

»Είναι δεδομένο ότι ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90-95% από τη βαριά νόσο. Θα υπάρξει ένα 5-8% αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο το 90%. Αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται» επισήμανε.

 

Συνέχισε δε, λέγοντας πως «Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ένας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία. Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πολύ μικρότερη, 10 -15 φορές μικρότερη αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε πως θα έχουμε κι εκεί κρούσματα, όπως είχαμε τον χειμώνα, και δύσκολες περιπτώσεις», τόνισε.

 

Χαρακτήρισε δε «δυσάρεστο το φαινόμενο» του μη εμβολιασμού υγειονομικών καθώς όπως είπε θα έπρεπε οι ίδιοι να το καταλάβουν, και έτσι να είχαμε μία 100% κάλυψη στους υγειονομικούς για να μη χρειαστεί η υποχρεωτικότητα.

 

«Το ποσοστό που υπάρχει τώρα είναι ψηλό, είναι πάνω από 75-80% σε μερικές περιπτώσεις φτάνει ακόμα και το 90% αλλά αυτό στο σύνολό του θα πρέπει να είναι 100%» είπε.

 

«Ακόμα υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για την ασφάλεια των εμβολίων, αλλά είναι ελάχιστοι. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας», τόνισε ενώ είπε ότι οι εμβολιασμοί σε όλον τον κόσμο έχουν φτάσει τα 4 δις και αυτό είναι απόδειξη ζωής και η μη ασφάλεια δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τον μη εμβολιασμό.