Γκορόγια: Ένα στα πέντε άτομα που ζουν με HIV δεν το γνωρίζουν

Γκορόγια: Ένα στα πέντε άτομα που πάσχουν από AIDS δεν το γνωρίζουν – Να προωθήσουμε την έγκαιρη διάγνωση Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ASSOCIATED PRESS
0

«Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι ένα στα πέντε άτομα που ζουν με τον HIV δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό». Αυτό αποκάλυψε σήμερα, η Ελίζα Γκορόγια, υπεύθυνη Διεκδίκησης και επικοινωνίας του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το AIDS.

Αναφερόμενη στους μύθους που κατά καιρούς «γεννιούνται» γύρω από αυτή τη νόσο είπε πως σήμερα δεν είναι κοινή γνώση, «πως οι άνθρωποι που λαμβάνουν αγωγή δεν μπορούν να μεταδώσουν».

Παράλληλα,. μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε την ανάγκη της προώθησης της έγκαιρης διάγνωσης, ενώ ανέφερε πως «δεν πρέπει να υπάρχει στίγμα γύρω από την εξέταση».

Την ίδια στιγμή, συνέστησε να εξετάζεται τακτικά κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο «για την προστασία του ίδιου και των ανθρώπων με τους οποίους σχετίζονται».

Δεν γνωρίζουμε ακόμη τους τρόπους πρόληψης

Ερωτηθείσα για την πρόληψη και την προφύλαξη ανέφερε πως ίσως ακόμη δεν γνωρίζουμε τους τρόπους πρόληψης και μετάδοσης «γιατί το όλο θέμα έχει να κάνει με ένα ηθικό πανικό γύρω από την ετερότητα αλλά και την σεξουαλικότητα εν γένει».

Η κ. Γκορόγια εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει κατάλληλη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, «θα βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και όχι σε ηθικές επικρίσεις». «Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την επιδημία του HIV αλλά ούτε να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μιλάμε για σωματική αυτονομία και αυτοδιάθεση του κάθε ανθρώπου».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ