Για μήνες χαλασμένο το αναβατόριο ΑμεΑ στην Ακρόπολη - Σήκωσαν μαθητή στα χέρια και τo Υπουργείο λέει πως δεν γνώριζε

Για μήνες χαλασμένο το αναβατόριο ΑμεΑ στην Ακρόπολη - Σήκωσαν μαθητή στα χέρια και τo Υπουργείο λέει πως δεν γνώριζε Facebook Twitter
2

Για μια ακόμη φορά, θλιβερά είναι τα όσα αποκαλύπτεται πως βιώνουν τα ΑμεΑ στη χώρα μας καθώς ο 12χρονος μαθητής Ερμής Λεμπερίδης που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, κατέστη αδύνατο να ανέβει κανονικά στην Ακρόπολη.

Το ειδικό ασανσέρ για τα ΑμεΑ δεν λειτουργεί λόγω βλάβης και ο πατέρας μαζί με άλλους γονείς τον σήκωσαν στα χέρια τους. Η μητέρα του παιδιού ανέφερε δε πως ο μικρός έβαλε τα κλάματα όταν συνειδητοποίησε πως δεν μπορούσε να ανέβει στην Ακρόπολη και πως ο πατέρας του τον πήρε στην πλάτη ως ένα σημείο ενώ μετά οι άλλοι γονείς βοήθησαν ως τη μεταφορά του σηκώνοντας το αμαξίδιο στα χέρια.

Η καταγγελία που προκαλεί αίσθηση έγινε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Νέας Ραιδεστού μετά την θλιβερή εμπειρία που είχαν οι μαθητές και οι συνοδοί τους κατά την τριήμερη εκδρομή του σχολείου στην Αθήνα και κατά την καθιερωμένη επίσκεψη στην Ακρόπολη στις 30 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή του Συλλόγου προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, αλλά και την Α' Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο Ερμής Λεμπερίδης, μαθητής της ΣΤ' τάξης του σχολείου που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, κατέστη αδύνατο να ανέβει στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης καθώς το ειδικό ασανσέρ για τα ΑμεΑ δεν λειτουργεί λόγω βλάβης.

Ως εκ τούτου, ο πατέρας του παιδιού που το συνόδευε στην εκδρομή και άλλοι γονείς το πήραν στα χέρια προκειμένου να ανέβει στην Ακρόπολη και να τη δει.

Στη σχετική επιστολή αναφέρεται ότι το ειδικό ασανσέρ είχε εγκαινιαστεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, φτάνοντας να εξυπηρετεί μέχρι και 20 άτομα ημερησίως, ωστόσο από τον Σεπτέμβριο του 2018 είναι ανενεργό, αποκλείοντας την πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι ένα γαλλικό σχολείο που επισκέφθηκε την Ακρόπολη την ίδια μέρα, αναγκάστηκε να μεταφέρει μια μαθήτρια με αναπηρία με τον ίδιο τρόπο.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, «στις 7-5-2019 μας κοινοποιήθηκε από τη Βουλή έγγραφο με το οποίο διαβίβασαν την επιστολή μας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού "λόγω αρμοδιότητας". Στις 22-5-2019 μας κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έγγραφο με το οποίο διαβίβασαν την επιστολή μας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, προκειμένου η ΕΦΑ Πόλης Αθηνών να μας ενημερώσει «για την εξέλιξη των εργασιών στο αναβατόριο για ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και την αποκατάσταση της προσβασιμότητας».

«Το αίτημά μας είναι να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία του αναβατορίου στην Ακρόπολη, ώστε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να είναι προσβάσιμο και πάλι στα άτομα με κινητικά προβλήματα», καταλήγει ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Δημ. σχολείου της Νέας Ραιδεστού.

Για μήνες χαλασμένο το αναβατόριο ΑμεΑ στην Ακρόπολη - Σήκωσαν μαθητή στα χέρια και τo Υπουργείο λέει πως δεν γνώριζε Facebook Twitter
To αναβατόριο ΑμεΑ στην Ακρόπολη

Το Υπουργείο Πολιτισμού παραδέχεται πως το αναβατόριο ΑΜΕΑ της Ακρόπολης ήταν χαλασμένο

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού απάντησε στην επιστολή και παραδέχεται πως το αναβατόριο ήταν χαλασμένο. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως δεν γνώριζε τι συνέβαινε γιατί «η υπηρεσία δεν αξιολόγησε, ως όφειλε, τη σοβαρότητα του προβλήματος και δεν ενημέρωσε σχετικώς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αντιστοίχως, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν επέδειξε τη δέουσα ευαισθησία ώστε να απαντήσει στην προαναφερθείσα επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού». Αίσθηση προκαλεί επίσης πως η επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού δεν χρησιμοποιεί τον όρο ΑμεΑ, αλλά «ανάπηροι»!.

Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού:

 
Η επιστολή του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού και το ατυχές συμβάν κατά την επίσκεψη του εν λόγω σχολείου στο χώρο της Ακρόπολης, έφεραν στη δημοσιότητα το ζήτημα του αναβατορίου για τους ανάπηρους επισκέπτες του μνημείου.

Τον Αύγουστο του 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ακρόπολη απέκτησε αναβατόριο προς χρήση από τους ανάπηρους επισκέπτες της, στο πλαίσιο της επιβεβλημένης πολιτικής καθολικής προσβασιμότητας και ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών. Ωστόσο η επιλογή του συγκεκριμένου αναβατορίου και ο σχεδιασμός που έγινε τότε άφησαν ανεπίλυτα αρκετά ζητήματα. Το αναβατόριο που επελέγη είναι εργοταξιακό, δεν χωράει φορείο και δεν φτάνει μέχρι τον περίπατο, όπου βρίσκεται ο ανάπηρος επισκέπτης, καθιστώντας αναγκαία τη λειτουργία μιας επιπλέον ειδικής πλατφόρμας. Σήμερα το αναβατόριο παρουσιάζει περαιτέρω προβλήματα, λόγω παλαιότητας και μη επαρκούς συντήρησης, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να διακόπτεται συχνά.


Δυστυχώς, η υπηρεσία δεν αξιολόγησε, ως όφειλε, τη σοβαρότητα του προβλήματος και δεν ενημέρωσε σχετικώς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αντιστοίχως, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν επέδειξε τη δέουσα ευαισθησία ώστε να απαντήσει στην προαναφερθείσα επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού.
Όπως προέκυψε μετά από σημερινή επιτόπια αυτοψία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά και τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και ήρθε σε γνώση μας το θέμα, το αναβατόριο ΑΜΕΑ λειτουργεί.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν προχωρούμε σε κινήσεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος, όπως αξίζει στο πρώτο μνημείο της χώρας. Ο σχεδιασμός προβλέπει την αντικατάσταση του παρόντος αναβατορίου με ανελκυστήρα πλαγιάς που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας και θα καλύπτει όλες τις μορφές αναπηρίας, επιλύοντας επίσης και το πρόβλημα της ειδικής πλατφόρμας. Έχουμε ήδη απευθυνθεί σε ειδικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συλλέξουμε προτάσεις και προσφορές.


Ζητούμε συγγνώμη εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για τις καθυστερήσεις που έχουν επιδείξει και, μετά την αποκατάσταση του υφιστάμενου αναβατορίου, που έχει ήδη επέλθει, διαβεβαιώνουμε ότι κινούμαστε αποφασιστικά για την εξεύρεση οριστικής λύσης.

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ