ΓΧΣ: Μαρτυρίες προσφύγων για βία και ληστείες από ένστολους σε Λέσβο και Φαρμακονήσι

ΓΧΣ: Μαρτυρίες προσφύγων για βία και ληστείες από ένστολους σε Λέσβο και Φαρμακονήσι Facebook Twitter
Φωτο: Θ. Δουμάνης- Ταμπέλα σε δρόμο της Λέσβου υποδεικνύει στους πρόσφυγες πού πρέπει να κατευθυνθούν για να βρουν τη στάση του λεωφορείου των ΓΧΣ
1

Για συλλήψεις, βιασμούς και ληστείες κάνουν λόγο στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα πρόσφυγες που πέρασαν από την Ασία και την Αφρική στην Ευρώπη, μέσω της λεγόμενης "βαλκανικής οδού" ή μέσω Ιταλίας.

Η οργάνωση πήρε μαρτυρίες από πρόσφυγες που περιγράφουν μια πολύ άσχημη κατάσταση από βιασμούς στη Λιβύη σε γυναίκες μέχρι αλλεπάλληλες συλλήψεις σε διάφορες χώρες. Μια γυναίκα λέει στην οργάνωση, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντελα Σέρα: «Η Λιβύη είναι η χειρότερη χώρα. Έμεινα για τρεις μήνες στην Τρίπολη. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τη ζωή μου εκεί πέρα. Μας αντιμετώπιζαν σαν ζώα. Χώρισαν τις γυναίκες από τους άνδρες, και κάθε μέρα παίρνανε κάποιες από εμάς για να ικανοποιήσουν τον πόθο τους". Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ρώτησαν 125 ανθρώπους. Το 92% είπαν ότι έπεσαν θύματα βίας στη Λιβύη.

Ένας Σύρος πρόσφυγας δηλώνει: "Καταφύγαμε στην Ευρώπη για να βρούμε μια ασφάλεια για τα παιδιά μας, για να έχουν να φάνε και να πάνε στο σχολείο. Στη Συρία, δεν υπάρχει πια τίποτα: η πόλη μου έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Αλλά αν ήξερα ότι θα ήταν τόσο δύσκολο να φτάσουμε στην Ευρώπη, ποτέ δεν θα έφευγα: Θα προτιμούσα να πεθάνουμε στη Συρία. Νόμιζα ότι οι άνθρωποι εδώ θα μας αντιμετώπιζαν καλά. Αλλά με συνέλαβαν 33 φορές. Με έβαλαν στη φυλακή στην Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Σερβία, την Ουγγαρία. Γιατί; Δεν καταλαβαίνω: Δεν έχω κάνει τίποτα κακό. Δεν είχα σκοτώσει κανέναν. Δεν είχα κλέψει. Γλύτωσα από το θάνατο και βρήκα περισσότερο θάνατο. Το μέλλον μου είναι στο μέλλον των παιδιών μου. Αλλά δεν ξέρω πού είναι". (Έχει χάσει κάθε επαφή με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Είχαν ξεκινήσει μαζί το ταξίδι).

Κάποιος άλλος καταγγέλλει την απόλυτη έλλειψη διάσωσης, ακόμη και σαμποτάζ στην Ελλάδα. Η οργάνωση αναφέρει ότι τον Ιούλιο του 2015, οι εθελοντές της στη Λέσβο και στην Κω προσεγγίστηκαν από τους πρόσφυγες οι οποίοι ανέφεραν ενοχλητικές ιστορίες βίας στη θάλασσα από μασκοφόρους άνδρες που τους λήστεψαν και έριξαν τα υπάρχοντά τους στο νερό. Κάποιοι μίλησαν για τα σκάφη που προσέγγισαν τις βάρκες τους και τις τρύπησαν. Αυτή είναι η μαρτυρία ενός Σύρου: "Μας επιτέθηκαν μεταξύ της Τουρκίας και της νήσου Φαρμακονήσι. Ήταν τρεις  ένστολοι άνδρες επί του σκάφους, ένα μεγάλο μεταλλικό γκρι σκάφος. Οι τρεις φορούσαν σκούρες μπλε στολές με μια ελληνική σημαία στον ώμο. Πλησιάσαμε, δείξαμε ότι υπήρχαν παιδιά, νομίζοντας ότι θα μας βοηθούσαν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι συνέβη: χρησιμοποίησαν ένα καμάκι για να τρυπήσουν τη βάρκα μας στην πλώρη. Έκαναν δύο τρύπες και πάνω στη βάρκα επικράτησε πανικός. Ήθελαν να μας σκοτώσουν. "

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αρνηθεί ότι η Ακτοφυλακή έχει εμπλακεί σε  τέτοια περιστατικά. Αλλά ο συντονιστής των δράσεων της οργάνωσης Stefano Argenziano λέει: "Εχουμε καταγράψει αρκετές φορές μαρτυρίες  επιθέσεων, αναίτιας βίας και απάνθρωπης συμπεριφοράς. -Ζητήσαμε από την Ελλάδα να αναλάβει δράση αλλά από ό,τι γνωρίζουμε δεν έχουν υπάρξει έρευνες που ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν για αυτά τα γεγονότα».

Οι ΓΧΣ καταγγέλλουν επίσης την Ελλάδα και για άλλα θέματα." Οι αρχές όχι μόνο δεν έχουν οργανώσει ένα σύστημα υποδοχής με επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, αλλά εμποδίζουν επίσης ενεργά τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παρέμβουν και να καλύψουν τα κενά", αναφέρεται στην έκθεση.

Όλο το δημοσίευμα εδώ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ