Γάλλος μοναχός κακοποίησε ανήλικους πρόσφυγες που φρόντιζε - Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση

Γάλλος μοναχός κακοποίησε ανήλικους πρόσφυγες που φρόντιζε - Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Στον Άρειο Πάγο έφτασε η υπόθεση Γάλλου μοναχού, ο οποίος κακοποίησε 7 ανήλικους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», τον Ιανουάριο του 2017 ο μοναχός πήγε σε δομή προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης και προσφέρθηκε να παράσχει εθελοντικά βοήθεια, επικαλούμενος ανάλογο έργο που είχε προσφέρει σε ξενώνα της Σίνδου με δύο παιδιά.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η ΑΡΣΙΣ αποδέχθηκαν το αίτημά του μοναχού, αλλά από την πλευρά της, η «ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων» διαψεύδει κατηγορηματικά στοιχεία του ρεπορτάζ, εκφράζοντας «την αγανάκτησή της για το ψευδές και εν πολλοίς συκοφαντικό περιεχόμενο».

«Ο Γάλλος καθολικός μοναχός, όταν προσέγγισε την ΑΡΣΙΣ στις 3/2/2017 για να ενημερώσει ότι φιλοξενεί τρεις ασυνόδευτους ανηλίκους και χρειάζεται βοήθεια προκειμένου να βρεθεί στέγη γι' αυτούς, ουδέποτε ανέφερε ότι θέλει να παράσχει, εθελοντικά, βοήθεια σε ασυνόδευτους ανηλίκους, και ειδικότερα ανηλίκους-αλλοδαπούς που εισήλθαν στη χώρα μας χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, και ουδέποτε επικαλέστηκε ότι ανάλογο έργο έχει προσφέρει σε ξενώνα της Σίνδου με δύο ανήλικα παιδιά», τονίζει η ΆΡΣΙΣ, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποδέχτηκε κανένα αίτημα από τον αναφερόμενο μοναχό, αλλά αντίθετα την ίδια ακριβώς ημέρα (3/2/2017), όπως και στη συνέχεια, ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Ο καθολικός μοναχός είχε στην ευθύνη του τέσσερα ασυνόδευτα αγόρια, από 14 έως 17 ετών, τα οποία στη συνέχεια έγιναν επτά. Όμως, οι ανήλικοι κατήγγειλαν στους υπευθύνους τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχονταν καθημερινά.

Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, που δημοσιεύει η εφημερίδα, ο μοναχός «φώναξε ένα από τα επτά ανήλικα παιδιά να κοιμηθεί μαζί του στο ίδιο κρεβάτι και μάλιστα προσκάλεσε το εν λόγω ανήλικο να εισέλθει παρά φύση εντός του». Ο ανήλικος κατέθεσε ότι ενέδιδε στον μοναχό επειδή φοβόταν πως θα «μείνει στον δρόμο». Σύμφωνα με τις καταθέσεις, ο ανήλικος είχε εκμυστηρευθεί στα άλλα παιδιά τις σεξουαλικές επαφές.

Ο μοναχός κατηγορείται ότι όταν οι ανήλικοι έμπαιναν για μπάνιο, εισερχόταν κι αυτός «φορώντας μόνο το εσώρουχό του και παρά την άρνηση αυτών» τους παρενοχλούσε σεξουαλικά. Ο μοναχός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απειλούσε τους ανήλικους ότι «αν δεν υπακούσουν στις προσταγές του και αν δεν υποκύψουν στις ερωτικές του επιθυμίες δεν θα τους έδινε φαγητό και θα τους έδιωχνε από το σπίτι».

Πέρυσι, ο μοναχός καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε κάθειρξη 6 ετών για κατάχρηση ανηλίκων, άνω των 14 ετών και κάτω των 18 ετών, για ασέλγεια από σύνοικο κατ' εξακολούθηση και για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (στο σπίτι βρέθηκαν 14 κουτιά Klipal Codeine). Δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και του επιβλήθηκε η παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων για τρία χρόνια.

Από τις Φυλακές Γρεβενών, όπου κρατείται, ο Γάλλος μοναχός κατέθεσε αίτηση στον Άρειο Πάγο με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί η καταδικαστική απόφαση, λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Το ΣΤ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του μοναχού περί έλλειψης αιτιολογίας κ.λπ. της εφετειακής καταδικαστικής απόφασης.

Ο Άρειος Πάγος επεσήμανε ότι αφότου τέθηκε από 1/7/2019 σε εφαρμογή ο νέος Ποινικός Κώδικας, καταργήθηκε στο άρθρο 342 η επιβαρυντική περίσταση της τέλεσης της πράξης της ασέλγειας «από σύνοικο» και ισχύει η ευμενέστερη νέα διάταξη. Για τον λόγο αυτό ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την καταδικαστική απόφαση ως προς το σκέλος αυτό, όπως και για το αδίκημα της κατοχής ναρκωτικών ουσιών, καθώς αυτό δεν θεμελιώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκομίστηκαν.

Ακόμη, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την καταδικαστική απόφαση προκειμένου να επανεξεταστεί αν πρέπει να αναγνωριστεί στο πρόσωπό του το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μέσα στη φυλακή για σχετικά μεγάλο διάστημα (άρθρο 84 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα), ενώ διεγράφη η ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς έχει καταργηθεί. Έτσι, η υπόθεση αναπέμφθηκε στο Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κατά το αναιρούμενο μέρος της για νέα συζήτηση.

Με πληροφορίες από «Πρώτο Θέμα»

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φιλόλογος Λιάνα Κόκκινου που στήριξε τον Ιρανό μαθητή που αρίστευσε, μιλά στη LIFO

Ελλάδα / Η φιλόλογος Λιάνα Κόκκινου που στήριξε τον Ιρανό μαθητή, μιλά στη LIFO

Η συντονίστρια του προγράμματος «Άμεση Ανακούφιση Προσφύγων και Μεταναστών» των Παιδικών Χωριών SOS στη Λέσβο, μιλά για την επιτυχία του 18χρονου παιδιού αλλά και για τι θα πρέπει να κάνει πλέον η πολιτεία

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ