FT: Η Τράπεζα Πειραιώς κατηγορείται για παραβίαση των capital controls στο παρελθόν

FT: Η Τράπεζα Πειραιώς κατηγορείται για παραβίαση των capital controls στο παρελθόν Facebook Twitter
0

Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχουν μπει παλιότερες συναλλαγές της Τράπεζας Πειραιώς με τον όμιλο Libra της οικογένειας Λογοθέτη, καθώς το ίδρυμα θεωρείται ύποπτο για παραβίαση των capital controls.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Kerin Hope για τους Financial Times, η υπόθεση αφορά σε μεταβιβάσεις της Τράπεζας Πειραιώς προς κυπριακές offshore που συνδέονταν με τον ιδρυτή της Libra, Μιχάλη Λογοθέτη και άλλους εργαζομένους, επί διοίκησης Μιχάλη Σάλλα.


Η Libra και ο τότε διοικητής της Τράπεζας Πειραιώς αρνούνται ότι υπήρξε η οποιαδήποτε παρανομία τη διετία 2014-2015 και οι δικηγόροι τους διατείνονται ότι η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς συνάντησε σοβαρά προβλήματα. Και οι δύο πλευρές ζητούν άλλωστε την ακύρωση της προκαταρκτικής εξέτασης και της ποινικής δίωξης. 

FT: Η Τράπεζα Πειραιώς κατηγορείται για παραβίαση των capital controls στο παρελθόν Facebook Twitter

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η Libra υπήρξε στο παρελθόν ένας από τους μεγαλύτερους δανειολήπτες της Τράπεζας Πειραιώς και αργότερα βοήθησε τη διάσωση της τράπεζας, αγοράζοντας δάνεια και συμμετέχοντας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όταν πλέον η τράπεζα δεν έβρισκε υποστήριξη αλλού. 

Επικεφαλής του ομίλου Libra είναι πλέον ο Γιώργος Λογοθέτης, γιος του ιδρυτή Μιχάλη Λογοθέτη. Κατοικεί στη Νέα Υόρκη και η οικογένειά του είναι από τις εξέχουσες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Στο παρελθόν είχε στηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον, ενώ ο κ. Λογοθέτης συμμετέχει στη διοίκηση ενός φιλανθρωπικού φορέα που δημιούργησε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Λογοθέτης απέκτησε μεγάλη φήμη ως ικανός «παίκτης» των αγορών το 2006, όταν πούλησε τα πλοία του ομίλου σε μια στιγμή ανόδου της παγκόσμιας ναυτιλίας και ξαναμπήκε στη ναυτιλιακή αγορά το 2009 που οι τιμές των πλοίων ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Κατά την εφημερίδα ο Λογοθέτης ενδυνάμωσε τους δεσμούς του ομίλου με τις ελληνικές τράπεζες και Έλληνες πολιτικούς, κατά τη διάρκεια της κρίσης, και σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ χρηματοδοτήθηκαν, σε ορισμένες περιπτώσεις από την Πειραιώς.

Η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνει παραβίαση των capital controls

Τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε έλεγχο των συναλλαγών της Libra με την Τράπεζα Πειραιώς, ανακαλύπτοντας «μια σειρά μεταβιβάσεων στο εξωτερικό ποσών σε παραβίαση των capital controls». Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Libra «είχε μια εκτεταμένη συνεργασία με την τράπεζα και είναι εκ των βασικών μετόχων της».

Σύμφωνα με τους FT το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος το Νοέμβριο του 2017 εγείρει ερωτήματα για ορισμένες μεταβιβάσεις χρημάτων σε offshore από την Πειραιώς. Δικαστική πηγή αναφέρει ότι η προκαταρκτική εξέταση που έγινε από την Εισαγγελία αποκάλυψε «επαρκείς ενδείξεις» που δικαιολογούν την περαιτέρω δικαστική έρευνα.

Οι FT μεταδίδουν ότι πλέον την υπόθεση έχει αναλάβει ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς Κωνσταντίνος Πρωτονοτάριος που αναμένεται να καλέσει για κατάθεση περίπου 40 άτομα - πρώην στελέχη της Πειραιώς και διοικητικά στελέχη της Libra.

Η Libra απαντά στην εφημερίδα ότι «καμία οντότητα υπό την ιδιοκτησία ή τον έλεγχο της Libra» ή του κ. Λογοθέτη δεν ενεπλάκησαν σε παραβίαση των capital controls, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι δικηγόροι του κ. Μιχάλη Σάλλα (που παραιτήθηκε από τη διοίκηση της τράπεζας τον Ιούλιο του 2016, ύστερα από 24 χρόνια) υποστήριξαν στους ελεγκτές ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι υπέγραψε κάποιο έγγραφο, έδωσε κάποια οδηγία ή έκανε κάποια επικοινωνία», σε σχέση με τις μεταβιβάσεις, τονίζοντας πως ο πελάτης τους κατείχε μη εκτελεστική θέση. 


Ωστόσο οι ελεγκτές εκτιμούν ότι ο κ. Σάλλας ακόμη «διηύθυνε τις πράξεις και τις αποφάσεις των ανώτερων εκτελεστικών μελών της διοίκησης που είχε προσωπικά επιλέξει, ασκώντας με αυτό τον τρόπο ντε φάκτο εκτελεστικές αρμοδιότητες». Οι συνήγοροι του κ. Σάλλα διαψεύδουν ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις άμεσης ανάμειξης σε οποιαδήποτε από τις παραβιάσεις. 


Η στενή σχέση Τράπεζας Πειραιώς και Libra
Οι Financial Times υποστηρίζουν πως, το 2014, η Πειραιώς ενίσχυσε τη σχέση της με τη Libra πουλώντας ένα πακέτο δανείων ύψους 1,05 δισεκατομμυρίου ευρώ σε ένα χρηματοπιστωτικό «σχήμα» που ανήκε στον Μιχάλη Λογοθέτη, ιδρυτή της Libra και πατέρα τωρινού CEO.


Ήταν μια από τις πρώτες, πραγματικά μεγάλες πωλήσεις επισφαλών ελληνικών δανείων, και η Πειραιώς προσέφερε δάνειο 200 εκατομμυρίων ευρώ για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, σύμφωνα με τους ελεγκτές της ΤτΕ. Το χρηματοπιστωτικό «σχήμα» του Λογοθέτη αγόρασε τα δάνεια για 310 εκατομμύρια ευρώ, σημαντικά υποτιμημένα σε σχέση με την ονομαστική αξία. Παρ' όλα αυτά, η συναλλαγή ήταν κερδοφόρα για την Πειραιώς που τα είχε αποκτήσει για ακόμα μικρότερη τιμή. Η Libra επιμένει τώρα ότι η τιμή ήταν μεγαλύτερη των 310 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενα χρόνο αργότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν η σειρά της Πειραιώς να ζητήσει βοήθεια από την Libra, καθώς το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πάσχιζε να αυξήσει το μετοχικό του κεφάλαιο κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ,, όπως είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

Λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας από την Πειραιώς, υπολείποντα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ και η Libra προέβη σε μια εισφορά της «τελευταίας στιγμής», ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, τα 70 εκατομμύρια ήταν εξασφαλίσεις σε μετρητά από ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

Τότε ο κ. Λογοθέτης δήλωνε υπερήφανος για τη συμμετοχή στη διάσωση της τράπεζας με την Libra αμφισβητεί το ποσό των 110 εκατομμυρίων που αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ.


Η δημοσιογράφος των Financial Times παραθέτει σχετικά και τη δήλωση ενός τραπεζίτη στην Αθήνα που υποστήριξε ότι η σχέση με την Πειραιώς ήταν αμοιβαία, καθώς η τράπεζα αποτέλεσε για χρόνια πηγή χρηματοδότησης. «Δεν προκαλεί έκπληξη ότι η Libra έσπευσε να σώσει την Πειραιώς», σχολίασε χαρακτηριστικά. 

Οι Financial Times υπενθυμίζουν ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η Πειραιώς τιμωρήθηκε με πρόστιμο 5,2 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επειδή επέτρεψε να αποδεσμευτούν εγγυήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να βοηθήσει επενδυτές να αγοράσουν μετοχές στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ανάμεσα στους επενδυτές ήταν και η Libra, που αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταχείριση από την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως όμως επισημαίνει η εφημερίδα, η νέα διοίκηση της Πειραιώς έκανε εκτεταμένη αναδιάρθρωση και ο κ. Λογοθέτης συμφώνησε στην ταχύτερη αποπληρωμή του συνολικού χρέους που έχει στην Τράπεζα, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η έκθεση της Πειραιώς στη Libra και σε συνδεδεμένες εταιρείες μειώθηκε κατά 600 εκατομμύρια τους τελευταίους 18 μήνες», υποστηρίζει η Libra κάνοντας λόγο για «μια χωρίς προηγούμενο εθελοντική πληρωμή χρέους». «Μπορεί να είναι και μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις δανεισμού στην ιστορία της ελληνικής εμπορικής τραπεζικής, με τα χρέη μας στην τράπεζα να είναι πια ένα κλάσμα αυτού που ήταν».

Με πληροφορίες από Financial Times

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ