Φωτιές: Μάσκες για την προστασία από τον καπνό συμβουλεύουν οι ειδικοί

Φωτιές: Πώς μπορούν να προστατευθούν οι πολίτες λόγω των πυκνών καπνών Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Με αφορμή τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε πολλά σημεία της χώρας ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έδωσαν οδηγίες στους πολίτες για το πώς μπορούν να προστατευθούν λόγω των πυκνών καπνών.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μετά τις φωτιές που έχουν σημειωθεί και την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική σε πολλά σημεία, εστίασε στη χρήση μάσκας. «Ιδίως οι μάσκες ΚΝ95 είναι κατάλληλες για την προστασία του αναπνευστικού».

Στη συνέχεια, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ζήτησε από τους πολίτες «να αποφεύγουν τον αθλητισμό και να παραμένουν στο σπίτι. Να διατηρήσουν κλειστά τα παράθυρα των σπιτιών», ενώ επισήμανε πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν άφοβα το κλιματιστικό, το οποίο «ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού».

Αναφέρθηκε στα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Αυτά τα άτομα χρειάζεται άμεσα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με το αν θα τροποποιήσουν την αγωγή που λαμβάνουν.

Μίλησε και για τα πρόσωπα που επιστρέφουν στα σπίτια τους από εξωτερικούς χώρους. «Να αλλάζουν ρούχα και να πλένονται σχολαστικά», επισήμανε ο ίδιος, ενώ εστίασε την προσοχή για την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων.

Οι συστάσεις Μαγιορκίνη για τις ημέρες μετά τις φωτιές 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ ανέφερε πως τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα είναι οι πιο ευάλωτοι στην εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί λόγω των φωτιών.

«Γενικά είναι δύσκολο σε τέτοιες συνθήκες ατμοσφαιρικές να προστατευτούν οι άνθρωποι. Καλό είναι να απομακρυνθούν οι άνθρωποι που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά προβλήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακά νοσήματα». Συμπλήρωσε επίσης πως «λογικά σε τέτοια γεγονότα αναμένεται και αύξηση στη θνησιμότητα στο λεκανοπέδιο από τέτοια νοσήματα».

Στη συνέχεια, ο ίδιος συνέστησε στους πολίτες να μείνουν μέσα στο σπίτι τους και να κλείσουν τα παράθυρα. Έκανε λόγο για μία δύσκολη κατάσταση σε όλο το λεκανοπέδιο.  «Επειδή είναι υψηλή η θερμοκρασία, αυτό θα επιτείνει τα προβλήματα. Σε αυτά τα θέματα καλό θα είναι να βρίσκονται σε χώρους με κλιματισμό και σε κλειστούς χώρους», επισήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας, ιδίως στη μάσκα υψηλής προστασίας. «Μπορούν να βοηθήσουν στο φιλτράρισμα των μεγαλύτερων σωματιδίων που βρίσκονται στον αέρα». Τόνισε πως εάν δεν βρέξει ή δεν φυσήξει άνεμος για κάποιες μέρες μετά την παύση των φωτιών θα υπάρχουν σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Με πληροφορίες από Mega, Skai

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ