Ξεκίνησαν να αποστέλλονται οι πρώτες κλήσεις σε απολογία για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τον πρώην δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη να περνά την Παρασκευή πρώτος την πόρτα του ανακριτή.

 

Συγκεκριμένα, ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης συντάσσει ήδη κατηγορητήρια σε βάρος των 20 προσώπων, επικεφαλής και στελέχη φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται λόγω αρμοδιότητας στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

 

Υπενθυμίζεται ότι για την φονική πυρκαγιά έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος μετά από έρευνα των Εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου κατά 20 κρατικών λειτουργών και στελεχών, κατά την επίμαχη περίοδο, της Αυτοδιοίκησης της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής.

 

Τα αδικήματα αφορούν σε εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

 

Η πρώτη κλήση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, φαίνεται να έχει ήδη «φύγει» από το ανακριτικό γραφείο και αφορά στον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, που καλείται την Παρασκευή σε απολογία.

 

Θα ακολουθήσουν με την σειρά που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός εκείνες οι κλήσεις προς τους υπόλοιπους τότε επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης -Περιφέρειας και Δήμων- της Πολιτικής Προστασίας και των Σωμάτων, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, που ενεπλάκησαν στην διαχείριση της φωτιάς.

 

Οι κλήσεις του δικαστικού λειτουργού, που δηλώνουν την ολοκλήρωση της κύριας έρευνας για την υπόθεση, αποστέλλονται ενώ συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που συγκλόνισε την χώρα και ενώ στην πορεία της δικαστικής έρευνας συνέβησαν δύο σημαντικής νομικής αξίας γεγονότα για την υπόθεση.

 

Το πρώτο αφορά την απόρριψη, το Νοέμβριο του 2019, από την Ολομέλεια Εφετών αιτήματος για την ανάθεση της υπόθεσης σε Εφέτη ανακριτή λόγω σπουδαιότητας, αίτημα που επιβράδυνε κατά τουλάχιστον δύο μήνες την έρευνα του ανακριτή. Το δεύτερο γεγονός ήταν πριν λίγες ημέρες οπότε η Εισαγγελία δεν συναίνεσε στο αίτημα του κ. Μαρνέρη για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης, σε πρόσωπα από την πυροσβεστική, για έκθεση σε κίνδυνο.

 

Ο δικαστικός λειτουργός που έχει πλέον μέσα στο γραφείο του ένα τεράστιου όγκου υλικό για την υπόθεση αξιολόγησε εντελώς διαφορετικά από την Εισαγγελία κάποια στοιχεία που τον οδήγησαν να αιτηθεί, ανεπιτυχώς, μία συμπληρωματική δίωξη κατά συγκεκριμένων προσώπων από την πυροσβεστική για κακουργηματική έκθεση σε κίνδυνο.

 

Την ίδια ώρα, δύο χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε χθες στοιχεία για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών σχετικά με την διαχείριση της κρίσης την 23η Ιουλίου του 2018, προκαλώντας αντιδράσεις.

 

Διαψεύδοντας το σχετικό δημοσίευμα, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη απέστειλε νωρίτερα σήμερα εξώδικο στην εφημερίδα.