Εxplainer: Τι μπορείς να κάνεις όταν δεις ένα ζώο να κακοποιείται

Εxplainer: Τι μπορούμε να κάνουμε όταν βλέπουμε ένα ζώο να κακοποιείται Facebook Twitter
0

― Ποιον ειδοποιώ αν εντοπίσω ένα κακοποιημένο ζώο;
― Την αστυνομία. Αλλά φροντίζεις να τους δώσεις όσα στοιχεία μπορείς περισσότερα.

― Δηλαδή;
― Την μαρτυρία σου, βίντεο, αν έχεις τραβήξει, το όνομα του δράστη (αν το γνωρίζεις), να περιγράψεις την κατάσταση του ζώου, διεύθυνση, στοιχεία αυτοκινήτου (αν έχεις κρατήσει), τι ακριβώς έγινε, πότε και πού. Το πιο σημαντικό είναι να έχεις τα στοιχεία του κακοποιητή.

― Κανονικός φάκελος!
― Είναι πολύ σημαντικό να κατατεθούν με επίσημη καταγγελία όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες. Όσα περισσότερα στοιχεία περιλαμβάνει η καταγγελία, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να φέρει αποτέλεσμα.

― Κι αν δω κάποιον π.χ. να δέρνει το σκύλο του στην αυλή του σπιτιού του;
― Πάλι την αστυνομία θα καλέσεις. Είναι η μόνη αρμόδια να παρέμβει.

― Και θα μπει να τον πιάσει αμέσως;
― Για να μπει σε ιδιωτικό χώρο η αστυνομία, κανονικά χρειάζεται διαταγή εισαγγελέα.

― Πες ότι καταφέρνουμε να πάρουμε το κακοποιημένο ζώο. Οι αστυνόμοι θα το φροντίσουν;
― Δύσκολο! Η διεύθυνση αστικής πανίδας του δήμου μπορεί να συνδράμει την αστυνομία, μεταφέροντας το ζώο σε συνεργαζόμενο κτηνίατρο, αν βέβαια ο δήμος έχει πρόγραμμα για τα ζώα.

― Κι αν δεν έχει;
― Σε κάθε περίπτωση, την πιο αποτελεσματική βοήθεια στο ζώο θα την προσφέρει η τοπική φιλοζωική. 

Έχουν δικαιώματα τα ζώα; Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο για την ευζωία τους;
― Η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει δικαιώματα στα ζώα, ούτε αναγνωρίζεται η ενσυναίσθηση των ζώων στο ελληνικό δίκαιο.

― Τότε, βάσει ποιων κανόνων θα τα υπερασπιστούμε;
― Η προστασία της ευζωίας τους προκύπτει ως αποτέλεσμα της τήρησης γενικών κανόνων ευζωίας και συγκεκριμένων υποχρεώσεων των κηδεμόνων. Δεν υπάρχει πλαίσιο για την προστασία της ευζωίας των ιπποειδών, των παραγωγικών ζώων, της άγριας πανίδας, παρά μόνο γενικές διατάξεις για την κακοποίηση. 

― Ποιες είναι οι ποινές που επισύρει η κακοποίηση ενός ζώου; 
― Από 500€ έως 15.000€ , ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος για κακοποίηση πλημμεληματικού χαρακτήρα.

― Τι θεωρείται πλημμέλημα εν προκειμένω;
― Να παραμελούν τα ζώα. Π.χ. να δένουν τα σκυλιά σε βαρέλια χωρίς φαΐ και νερό- να παραβιάζουν τους κανόνες της ευζωΐας τους γενικώς.

― Και ως κακουργηματική κακοποίηση;
― Έτσι λογίζεται ο βασανισμός ή ο φόνος ενός ζώου. Και τιμωρείται βαρύτερα. Η χρηματική ποινή κυμαίνεται από 30.000 έως 50.000€. Σε αυτά προστίθενται διοικητικά πρόστιμα, τα οποία - θεωρητικά τουλάχιστον - επιβάλλονται με τη διαπίστωση της παράβασης, ανεξαρτήτως της έκβασης της υπόθεσης στο δικαστήριο. 

Μπορεί δηλαδή κάποιος να σκοτώσει ένα σκύλο, να πληρώσει τη ποινή του και να πάει παραδίπλα να σκοτώσει ένα ακόμα; 
― Ευτυχώς δεν είναι πια τόσο απλό. Το απλό πλημμέλημα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 1 έως 3 ετών, πάντα με αναστολή ή και με χρηματική ποινή. Όμως η κακοποίηση κακουργηματικού χαρακτήρα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 5 έως 10 ετών, χωρίς αναστολή, και με χρηματική ποινή. 

Μπορούν να χάσουν εντελώς τα κατοικίδιά τους όσοι τα κακοποιούν; Να χάσουν το δικαίωμα κατοχής ζώου εν γένει; 
― Αν η κακοποίηση είναι σοβαρή, ή αν διαπιστώνεται αδυναμία του ιδιοκτήτη να φροντίσει το ζώο, ο εισαγγελέας πρέπει να διατάξει την αφαίρεση του ζώου από τον ιδιοκτήτη, με γνώμονα το συμφέρον του ζώου. 

― Ξέρουμε όμως και περιπτώσεις ιδιοκτητών που φέρονται συστηματικά με σαδισμό στο ζώο τους. Τι γίνεται με αυτούς;
― Σε περίπτωση σοβαρής κακοποίησης, η νομοθεσία προβλέπει την εγγραφή του ιδιοκτήτη σε μητρώο παραβατών, η οποία θεωρητικά, δεν θα επιτρέπει την εγγραφή του στο μητρώο ιδιοκτητών. Όμως η πλειονότητα όσων κακοποιούν τα ζώα τους, είναι άτομα που δεν φροντίζουν για την τοποθέτηση μικροτσίπ. Οπότε...

― Αν κάποιος κακοποιεί συστηματικά ένα ζώο συντροφιάς που έχει τσιπ,  τουλάχιστον αυτός, μπορεί να χάσει το δικαίωμα κατοχής ζώου εν γένει;
―  Οχι, αυτή είναι η ειρωνεία. Δεν χάνει το δικαίωμα κατοχής, αλλά το δικαίωμα να δηλώσει τον εαυτό του ως ιδιοκτήτη. Κανείς δεν θα τον εμποδίσει να αποκτήσει άλλο ζώο το οποίο θα έχει αδήλωτο, ή να έχει και να βασανίζει άλλα είδη ζώων συντροφιάς για τα οποία ο νομος δεν προβλέπει εγγραφή σε μητρώα. 

― Μάλλον λοιπόν έγινε νομοθετικά το πρώτο βήμα,  χρειάζεται όμως και δεύτερο...

_________
Τα στοιχεία του άρθρου βασίζονται σε συνέντευξή μας, για τις ανάγκες του Explainer, με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΛΦΕΣΗ, την οποία και ευχαριστούμε πολύ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φοιτητικές Εστίες ΕΜΠ: Δυστοπία κι εγκατάλειψη

Ρεπορτάζ / Φοιτητικές Εστίες ΕΜΠ: Δυστοπία και εγκατάλειψη

Συμμορίες, υποδομές που θυμίζουν σκηνικά ταινιών τρόμου και συνθήκες χειρότερες από αυτές που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν εδώ και χρόνια οι φοιτητές των εστιών του ΕΜΠ. Η LiFO επισκέφτηκε την Πολυτεχνειούπολη και παρουσιάζει την κατάσταση ως έχει.
ΠΕΤΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ