Eurovision 2019: Έλληνες καλλιτέχνες στηρίζουν το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ - Λίστα με όλα τα ονόματα

Eurovision 2019: Έλληνες καλλιτέχνες στηρίζουν το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ - Λίστα με όλα τα ονόματα Facebook Twitter
26

Έλληνες δημιουργοί από ολόκληρο το καλλιτεχνικό φάσμα υπογράφουν κείμενο με το οποίο στηρίζουν το διεθνές μποϊκοτάζ του φετινού διαγωνισμού της Eurovision στο Ισραήλ.

Μεταξύ άλλων καλούν όλους τους συντελεστές, που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, να αποσυρθούν και ζητούν από την ΕΡΤ να ακυρώσει τη μετάδοση της φετινής Eurovision, η οποία όπως αναφέρουν «χρησιμοποιείται επικοινωνιακά για να συγκαλύψει τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ».

Οι Έλληνες καλλιτέχνες έρχονται να προστεθούν στη διεθνή λίστα με ονόματα από ολόκληρο τον κόσμο και το Ισραήλ η οποία περιλαμβάνει τους Brian Eno, Roger Waters, Peter Gabriel, Ken Loach,

Επίσης, χιλιάδες πολίτες έχουν υπογράψει ανάλογο κάλεσμα του διεθνούς κινήματος BDS (μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων, κυρώσεις).

Παράλληλα, η ελληνική πρωτοβουλία για το BDS διοργανώνει την Κυριακή 5 Μαΐου στο Gagarin μεγάλη συναυλία με τίτλο "Φέτος δεν πάμε Eurovision - στηρίζουμε Παλαιστίνη" με πολλά συγκροτήματα και stand up comedy. Συμμετέχουν: Σπύρος Γραμμένος, Χριστόφορος Ζαραλίκος, Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης (Τσολιάς εν δε Τσολιά μπαντ - Ελληνοφρένεια), Γιάννης Μπιλίρης & Πλαν Μπι, Ζωρζ Πιλαλί, Υπόγεια Ρεύματα, Lost Bodies, Beggars, MC Yinka, St. Bangerz (Cinuk Muerto + Humano) - DJ set.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η Κατερίνα Ντούσκα που φέτος εκπροσωπεί την Ελλάδα είχε απαντήσει στον Ρότζερ Γουότερς ο οποίος την καλούσε να μην πάει στο διαγωνισμό.

Το κείμενο και οι υπογραφές

Οι µεγάλες ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές διοργανώσεις δεν είναι δυνατόν να αποστρέφουν την προσοχή µας από τις συνεχείς, συστηµατικές και ατιµώρητες παραβιάσεις της διεθνούς νοµιµότητας και των ανθρώπινων δικαιωµάτων που συντελούνται στη σκιά τους. Πολύ περισσότερο, είναι ανεπίτρεπτο να αξιοποιούνται επικοινωνιακά για τον εξωραϊσµό τους.

Ο Διαγωνισµός Τραγουδιού Eurovision 2019 έχει προγραµµατισθεί να πραγµατοποιηθεί τον ερχόµενο Μάιο στο Ισραήλ, µε οικοδεσπότη τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας. Αναµφίβολα, η περίσταση πρόκειται να χρησιµοποιηθεί για να προβληθεί ενώπιον εκατοµµυρίων τηλεθεατών η πλαστή εικόνα ενός Ισραήλ «ανεκτικού», «πολύχρωµου», «φιλότεχνου», «LGBTfriendly» και ανεπιφύλακτα αποδεκτού από τη διεθνή κοινωνία των πολιτών.

Όλα αυτά, όταν σε απόσταση µερικών χιλιοµέτρων από τον χώρο του Διαγωνισµού Τραγουδιού θα βρίσκονται τα στρατεύµατα κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, οι διαρκώς επεκτεινόµενοι παράνοµοι οικισµοί εποίκων, οι φυλακές των κρατούµενων χωρίς δίκη, το Τείχος του αίσχους, τα checkpoints της καθηµερινής ταπείνωσης ενός ολόκληρου λαού. Όταν η Λωρίδα της Γάζας ασφυκτιά υπό αποκλεισµό και υφίσταται αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδροµές (όπως άλλωστε και η Συρία και ο Λίβανος), οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές πυροβολούνται στο ψαχνό (µετρώντας τουλάχιστον 190 νεκρούς και 25.000 τραυµατίες µόνο από πέρσι τον Μάρτιο µέχρι τον Δεκέµβριο), ενώ δεκάδες ψηφίσµατα των Ηνωµένων Εθνών για το ζήτηµα παραµένουν ανεκτέλεστα.

Πιστεύουµε ότι για αυτούς τους λόγους η Eurovision 2019 πρέπει να αποτελέσει αντικείµενο καταγγελίας και µποϊκοτάζ.

Καλούµε όλους τους συντελεστές της ελληνικής συµµετοχής να ταχθούν µε την πλευρά της δικαιοσύνης, να επανεξετάσουν τη στάση τους και να αποσυρθούν, η δε ΕΡΤ να ακυρώσει τη µετάδοση του διαγωνισµού.

Καλούµε τον καλλιτεχνικό κόσµο της Ελλάδας, ανεξαρτήτως των απόψεών του για τη συγκεκριµένη διοργάνωση, να τοποθετηθεί – οµοίως και κάθε δηµοκρατικό συλλογικό φορέα ή πολίτη.

Η θέση µας τις µέρες του διαγωνισµού δεν είναι µπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες, αλλά σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους και καταγγελίας του «ξεπλύµατος» του κράτους-απαρτχάιντ. Ας δώσουµε την δική µας µουσική απάντηση µε συναυλίες και πάρτυ σε όλη τη χώρα.

Ενώνουµε τη φωνή µας µε το Παλαιστινιακό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών, το Σωµατείο Παλαιστινίων Δηµοσιογράφων και την Παλαιστιακή Καµπάνια για το Ακαδηµαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Ενώνουµε τη φωνή µας µε τους καλλιτέχνες από όλο τον κόσµο (λ.χ. Brian Eno, Roger Waters, Peter Gabriel, Ken Loach), που αναδεικνύουν την καταπίεση και τις διακρίσεις εις βάρος των Παλαιστινίων δηµιουργών και καλούν σε µποϊκοτάζ της Eurovision 2019.

Ενώνουµε τη φωνή µας µε τους χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη που έχουν ζητήσει οι χώρες τους να µην συµµετέχουν στον φετινό διαγωνισµό.

Ενώνουµε τη φωνή µας µε το διεθνές κίνηµα BDS, θεωρώντας ότι το ζήτηµα είναι εξαιρετικά κρίσιµο για την ίδια την Ελλάδα, ως χώρα η οποία έχει βρεθεί το τελευταίο διάστηµα προσδεδεµένη στο άρµα του Ισραήλ, συνεργάζεται µαζί του πολιτικά, οικονοµικά και στρατιωτικά στο όνοµα µιας ψευδούς επίκλησης του "εθνικού καλού" και υφίσταται ποικιλόµορφη διείσδυση ισραηλινών συµφερόντων.

Ήδη η αρχή έχει γίνει. Η πρωτοβουλία δεκάδων Ελλήνων πανεπιστηµιακών και ερευνητών που καλούν µε κοινό κείµενό τους, κατά το πνεύµα του BDS, σε ακαδηµαϊκό µποϊκοτάζ του Ισραήλ (βλ. https://acadbdsgreece.org), οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ανάληψη από τη ΣΤΑΣΥ έργων στην κατεχόµενη Ανατολική Ιερουσαλήµ, οι κινήσεις αλληλεγγύης στα δίκαια των Παλαιστινίων, οι διαδηλώσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνονται δείχνουν τον δρόµο. Αυτόν τον δρόµο δεν µπορεί να τον κλείσει, ούτε στην Ελλάδα ούτε διεθνώς η καταστολή, η συκοφαντία, η σύγχυση εννοιών και κριτηρίων ή η καταχρηστική και προσχηµατική εργαλειοποίηση της (κατά τα άλλα αναγκαίας) καταγγελίας του αντισηµιτισµού.

Για προσθήκη υπογραφής παρακαλούµε στείλτε όνοµα, επώνυµο, καλλιτεχνική ιδιότητα/οργανισµό στο [email protected]

ΟΧΙ ΣΤΗ EUROVISION-ΞΕΠΛΥΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Για υπογραφή μη καλλιτεχνών, πατήστε πάνω στο λογότυπο «Eurovision – Artwashing Apartheid» που οδηγεί στο διεθνές κάλεσμα συλλογής υπογραφών

Υπογραφές (με αλφαβητική σειρά):

 

Cinuk Muerto (μουσικός)
Hurter Marie-Claude (τραγουδίστρια)
Mc Yinka – Μanolis Afolanio (μουσικός)
Phase (συγκρότημα)
Social Waste (συγκρότημα)
Stilovates Athens (ακροβάτες)
Zervas Natacha (arts in dance, video and music)
Αγγέλου Κωνσταντίνος (εικαστικός)
Αζαριάδης Γρηγόρης (συγγραφέας)
Αλεξάτος Γιώργος (συγγραφέας, ιστορικός)
Αντωνιάδης Παύλος (πιανίστας, μουσικολόγος – IRCAM, Paris)
Αρμανιάκ (συγκρότημα): Ν.Βενετάκης-Μ.Δεναξά-Γ.Μαρίνη-Α.Παπανικολάου
Βαλσαμάκη Αναστασία (χορογράφος)
Βαρβέρη Δέσποινα (εικαστικός)
Βαρδαρός Ξενοφώντας (κινηματογραφιστής)
Γεωργουλοπούλου Ολίνα (μουσικός)
Γιαννούση Ελένη (ηθοποιός)
Γκουγκουλή Κορίνα-Άννα (ηθοποιός)
Δασκαρόλη Ισμήνη (σκηνοθέτης, κριτικός κινηματογράφου)
Δεληγιάννης Χάρης (φωτογράφος)
Δεναξά Μαρία (μουσικός)
Δημητρακοπούλου Πηγή (Σκηνοθέτις)
Διαμαντάκης Γιώργος (φωτογράφος)
Ζερβός Στυλιανός (μουσικός)
Θυμιοπούλου Ελένη (ηθοποιός)
Ιερωνυμάκης Βασίλης (ηθοποιός)
Καπνόριζας Δημήτρης (φωτογράφος)
Καραγιαννόπουλος Κωνσταντίνος (συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας)
Καράλη Νίκη (ηθοποιός)
Καστανιάς Δημήτρης (ηθοποιός)
Κατσάρη Χριστίνα (εικαστικός)
Κολλιαράκης Ανδρέας (ποιητής)
Κόσσυβας Δημήτρης (κινηματογραφιστής)
Κυρίτσης Θωμάς (μέλος συγκροτήματος Circus Caravan)
Λάμπρου Παναγιώτης Χ. (ζωγράφος, γλύπτης)
Μανουσάκης Εμμανουήλ (μουσικός, καθηγητής λάουτου)
Μαράκης Ειρηναίος (ποιητής, αρθρογράφος)
Μαρίτζια Κατσούνα (μουσικός)
Μαυρουδή Ζωή (σκηνοθέτης, σεναριογράφος)
Μελκιάδης Αναγνωστόπουλος Βίκτωρ (συγγραφέας)
Μενέγου Ηρώ (μουσικός)
Μεράντζας Γιώργος (μουσικός)
Μιχαηλίδης Κώστας (κιθαρίστας, τραγουδιστής – μέλος συγκροτημάτων "Σάτυροι" και "Λάντζα")
Μορφονιός Σταμάτης (τραγουδοποιός)
Μπακλαβας Στέλιος (εικαστικός, φωτογράφος)
Μπαρέλη Χρυσάνθη (τραγουδοποιός)
Μπεκτά Τάνια (artist, set designer)
Μπομπός Κώστας (εικαστικός)
Μύρκου Τατιάνα (χορογράφος)
Νικολαΐδης Βασίλης (συνθέτης, στιχουργός)
Παπαδημητρίου Μάνια (ηθοποιός, σκηνοθέτης)
Παπαδόπουλος Μπάμπης (μουσικός)
Παπανικολάου Αγγέλικα (μουσικός)
Παπαχατζή Φωτεινή (εικαστικός)
Παπουτσάκης Δημήτρης (εικαστικός)
Πασπαλά Δήμητρα (συγγραφέας, γεωπόνος)
Πολυζωίδης Σήφης (ηθοποιός)
Ρενιέρης Ηρακλής (DJ Bwana)
Ρίτσου Έρη (συγγραφέας)
Σιώμου Αναστασία (φωτογράφος)
Σκυλλάκος Χρήστος (κριτικός κινηματογράφου, φωτογράφος)
Σπυρόπουλος Βασίλης (μουσικός)
Σταμπόγλης Σταύρος (συγγραφέας)
Στεργίου Κώστας (μουσικός)
Στουρνάρα Έλσα (μουσικός)
Συμεωνίδης Γιώργος (gcldp studio – dub punk soundsystem)
Συνοδινός Παύλος (μουσικός, τραγουδοποιός)
Σύρου Δήμητρα (ηθοποιός)
Ταμβάκος Ευάγγελος (φωτογράφος)
Τζιάλλας Γιάννης (κιθαρίστας, συνθέτης)
Τίλλης Κωνσταντίνος (συγγραφέας)
Τριάντα Θάνος (DJ, ραδιοφωνικός παραγωγός)
Τριαρίδης Θανάσης (συγγραφέας)
Χρονοπούλου Δάφνη (συγγραφέας)

Ελλάδα
26

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Δεν θα διαφωνήσω ότι το Ισραήλ δεν έχει κάνει εγκλήματα κατά της Παλαιστίνης αλλά όταν έγινε η διοργάνωση στην Τουρκία ( που καταλαμβάνει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου) το 2004 μια χαρά έβαλε μέρος η Ελλάδα και η Κύπρος και δεν είδα κανένα κάλεσμα σε μποϊκοτάζ...η θυμάμαι λαθος;
Τι θες μποϋκοτάζ σε μουσουλμάνους; Ποτέ! Είναι γνωστό ότι όταν σκοτώνουν και καταπιέζουν οι μουσουλμάνοι δεν φταίνε οι ίδιοι αλλά η αποικιοκρατία και οι σταυροφορίες.
κακλά, εσύ είσαι τραγική περιπτωση ισλαμοφάγου - δεν είναι βέβαια όλοι οι Παλαιστίνιοι μουσουλμάνοι αλλά γιατί να αφήσεις μια μικρολεπτομέρεια να σού χαλάσει μια τόσο ωραία ιδεοληψία;
Το ειχα γραψει και περσι οταν ειχε κερδισει το Ισραηλ οτι στην Eurovision επικρατει απιστευτη υποκρισια. Περσι το Ισραηλ κερδισε γιατι η τραγουδιστρια πρεσβευε το διαφορετικο. Φετος κανουμε μποϊκοταζ ομως γιατι το Ισραηλ σκοτωνει Παλαιστινιους. Την ιδια στιγμη αν ρωτησεις καποιον που θα ηθελε να ζει (ή ακομη και τις χωρες που εχουν ηδη μεταναστευσει οι Ελληνες) θα δεις οτι οι περισσοτεροι θελουν την Αμερικη, την Αγγλια, τη Γαλλια, τη Γερμανια κτλ. που ολως τυχαιως εγιναν μεγαλες χωρες γιατι ακολουθησαν ιμπερεαλιστικη πολιτικη. Αυτη τη πολιτικη που τωρα θυμηθηκαν καποιοι να μποϊκοταρουν.
για να το πεις αυτό θα πρέπει να μάς αποδείξεις με στοιχεία ότι ο Χ καλλιτέχνης υπερασπίστηκε την περσινή διοργάνωση και κατακρίνει την φετινή. Κατά τ'άλλα, σαφέστατα και μπορεί κάποιος να έχει πρόβλημα με τη διοργάνωση από το Ισραήλ και όχι με τον ίδιο τον θεσμό. Εσένα πάλι, δεν σε θυμάμαι να καταδικάζεις τους Αθλητικούς Αγώνες του Μπακού. Να υποθέσω ότι υποστηρίζεις τον δικτάτορα εκεί;
Δεν αναφερθηκα στους καλλιτεχνες αλλα ως συνολικο mentality που επικρατει. Εντωμεταξυ αυτον τον παραλληλισμομε το Αζερμπαϊτζαν δεν τον καταλαβα. Ξερω πολυ καλα τα θετικα και τα αρνητικα του Ισραηλ και δεν ειμαι εναντιον του.
το συνολικό mentality είναι κάτι που εσύ ορίζεις ως τέτοιο, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Στην ουσία πρόκειται για τη λογική πλάνη που είναι γνωστή ως τ"αχυράνθρωπος", φτιάχνεις μόνος σου έναν βέλτιστο εχθρό και στη συνέχεια τον "γκρεμίζεις". Τον παραλληλισμό με το Αζερμπαϊτζά μια χαρά τον ακταλαβαίνεις και σε ενοχλεί, δεν υπάρχει τίποτε παράξενο σε αυτό. Το ότι η Μπαρτζιλάι μόλις κέρδισε τον περσινό διαγωνισμό έτρεξε να αναφωνήσει "τα λέμε στην Ιερουσαλήμ" (υπό κανονικές συνθήκες οι διοργανωτές έπρεπε να τής είχαν πα΄ριε το βραβείο το επόμενο λεπτό), δείχνει και το μέγεθος της εκμετάλλευσης που επιχειρεί το Κράτος του Ισραήλ
Εντωμεταξυ αφου τους ενοχλουν τοσο πολυ τα εγκληματα γιατι τοσα χρονια δεν ζητουσαν απο τη διοργανωση να διωξει το Ισραηλ; Περιμεναν να κερδισει πρωτα;
ο κάθε ένας φέρει υπερήφανα το βάρος των επιλογών του και μπορούμε να μιλάμε ώρες για την καλλιτεχνική αξία των υπογραφόντων, αλλά την ιδιότητά τους δεν μπορούμε να την αμφισβητήσουμε. Είναι άλλης τάξης ζήτημα ότι οι φιλοσιωνιστές δεν μπορούν να δεχτούν τον ιδρυτή του σημαντικότερου προοδευτικού ροκ συγκροτήματος Ρότζερ Γουότερς και τον θρύλο της αβανγκαρντ Μπράιαν Ίνο να αντιτίθενται στην απαρτχάιντ πολιτική των ισραηλινών...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ