Προφυλακιστέος κρίθηκε πριν από λίγο ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής που κατηγορείται για την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη το 2012.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο φερόμενος ως δράστης, κρίθηκε προφυλακιστέος και αναμένεται να οδηγηθεί στη φυλακή για την κλοπή των έργων του Πικάσο και του Μοντριάν στην Εθνική Πινακοθήκη πριν από εννέα χρόνια.

 

Όπως μεταδίδει το cnn, ο 49χρονος υποστήριξε κατά την απολογία του σε ανακριτή και εισαγγελέα ότι έδρασε μόνος του και ότι δεν είχε σκοπό να πουλήσει τους πίνακες.

 

Επανέλαβε, δε, ότι δεν τους παρέδωσε καθώς, εάν το έκανε, οι Αρχές θα έφθαναν στα ίχνη του από τα αποτυπώματα που υπήρχαν πάνω στους κλεμμένους πίνακες.

 

Υπενθυμίζεται ότι  το «Γυναικείο Κεφάλι» (λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56Χ40), είναι πορτρέτο της Dora Maar, συντρόφου του Πάμπλο Πικάσο, η οποία υπήρξε από τις σημαντικότερες μούσες του. Στα 9 χρόνια που διήρκεσε η σχέση τους, ο σπουδαίος ζωγράφος δημιούργησε πολλά πορτρέτα της χρησιμοποιώντας την χαρακτηριστική του τεχνική.

 

Ο καλλιτέχνης δώρισε τον πίνακα στον ελληνικό λαό το 1949, για την προσφορά τους στην αντίσταση. Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει και χειρόγραφη αφιέρωση του καλλιτέχνη η οποία αναφέρει: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό, Φόρος τιμής από τον Πικάσο)

 

Εκτός από το «Γυναικείο Κεφάλι», το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου 2012 εκλάπησαν επίσης ένα έργο του Ολλανδού Πιέτ Μοντριάν και ένα σχέδιο σε χαρτί, των αρχών του 17ου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).

 

Η κλοπή είχε γίνει τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012. Ο δράστης είχε παραπλανήσει τον φύλακα προκαλώντας ψεύτικο συναγερμό και μπήκε στο εσωτερικό της Εθνικής Πινακοθήκης παραβιάζοντας τζάμι στο ισόγειο του κτιρίου.

 

Αφού άρπαξε τους τρεις πίνακες, κάθισε στα σκαλιά και με ένα μαχαίρι αφαίρεσε τα κάδρα. Οι κινήσεις του είχαν καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας του κτιρίου, ενώ φορούσε σκούφο που κάλυπτε τα χαρακτηριστικά του. Εκτιμάται ότι υπήρχε και συνεργός, ο οποίος είχε τον ρόλο του «τσιλιαδόρου».