Η Εύα Κούκου είναι 27 χρονών και είναι γεωπόνος. Αυτόν τον καιρό κάνει το διδακτορικό της στην ιατροδικαστική εντομολογία. Μικρή ήθελε να γίνει κτηνίατρος, αλλά άλλαξε γνώμη επειδή δεν μπορούσε ούτε να σκεφτεί ότι θα κάνει ευθανασίες. Μένει στη Νίκαια και έχει δύο σκύλους, δύο γάτες και έναν μεγάλο κήπο. Στα φυτά φέρεται σαν να είναι άνθρωποι, προσπαθεί να σώσει όσα βρίσκει σε κακή κατάσταση και όταν κάποιο φυτό της πεθαίνει, πέφτει σε κατάθλιψη. Την συναντήσαμε στο φυτώριο που δουλεύει αυτόν τον καιρό και επειδή πλησιάζουν Χριστούγεννα, φωτογραφήθηκε ανάμεσα σε αλεξανδρινά και γκι -ή στα ελληνικά αρκουδοπούρναρα- και μας είπε τα πάντα για αυτά.

 

— Πες μας για το αλεξανδρινό.

Εκτός από Αλεξανδρινό, ονομάζεται Αστέρι της Βηθλεέμ ή Ποϊνσέτια και το επιστημονικό του όνομα είναι Euphorbia pulcherrima (Ευφορβία η κομψότατη). Είναι το δημοφιλέστερο φυτό των Χριστουγέννων. Η ομορφιά οφείλεται στα κόκκινα φύλλα του, που δεν είναι άνθη, αλλά ανήκουν σε μια ειδική κατηγορία φύλλων που λέγονται βράκτεια φύλλα. Μόνο τα Χριστούγεννα είναι κόκκινα. Μετά τα φύλλα πέφτουν και μένει μόνο το κοτσάνι με λίγα πράσινα φύλλα που αν το προσέξεις πολύ μπορεί να διατηρηθεί και να βγάλει κόκκινα φύλλα και την επόμενη χρονιά. Γενικά δεν κρατάει πολύ. Η τιμή του κυμαίνεται από 2,5-20 ευρώ.

 

Θυμάμαι πριν λίγο καιρό είχα ένα σπαθίφυλλο στη δουλειά και το φρόντιζα και κάθε πρωί του έλεγα πρώτα καλημέρα και μετά τα νέα μου.

 

— Πώς συνδέθηκε με τα Χριστούγεννα;

Το έθιμο προέρχεται από τις ΗΠΑ. Πριν από διακόσια περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, ο Joel Poinsett έφερε το αλεξανδρινό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Από τότε το αλεξανδρινό έχει συνδεθεί με τα Χριστούγεννα. Και το γεγονός ότι κοκκινίζουν τα φύλλα την εποχή των Χριστουγέννων, βοήθησε.

 

Εσείς ξέρετε να αγοράζετε αλεξανδρινά; Και να τα διατηρείτε; Η Εύα ξέρει το μυστικό!
Μόνο τα Χριστούγεννα είναι κόκκινα. Μετά τα φύλλα πέφτουν και μένει μόνο το κοτσάνι με λίγα πράσινα φύλλα που αν το προσέξεις πολύ μπορεί να διατηρηθεί και να βγάλει κόκκινα φύλλα και την επόμενη χρονιά. Γενικά δεν κρατάει πολύ. Φωτο: Elizabeth Rovit/ ΓΚΡΕΚΑ/ LIFO

 

— Τι πρέπει να προσέξουμε, όταν διαλέγουμε ένα αλεξανδρινό;

Δεν πρέπει να υπάρχουν λεκέδες στα φύλλα του. Αν έχει σημαίνει ότι υπάρχουν πληγές και έχει βγει ο χυμός. Στο κέντρο της ροζέτας των κόκκινων φύλλων πρέπει να υπάρχουν μικρά κίτρινα άνθη. Τα φυτά που τα φύλλα τους έχουν θαμπό χρώμα ή γέρνουν προς τα κάτω, καλύτερα να μην τα αγοράσετε.

 

— Πώς πρέπει να το φροντίσουμε στο σπίτι;

Η γλάστρα με το αλεξανδρινό πρέπει να είναι σε φωτεινό περιβάλλον με θερμοκρασία 15-16 °C. Πρέπει να είναι μακριά από πηγές θερμότητας όπως καλοριφέρ και τζάκι, για να διατηρηθούν για πολλές μέρες τα κόκκινα φύλλα του. Χρειάζεται συχνό πότισμα, το χώμα πρέπει να διατηρείται υγρό. Αλλά το νερό στο πιατάκι πρέπει να αδειάζει για να μην σαπίζουν οι ρίζες του φυτού. Το αλεξανδρινό θέλει ελαφρύ χώμα μισό χώμα εσωτερικού χώρου και μισό εξωτερικού είναι το ιδανικό.

 

— Πώς αποφάσισες να γίνεις γεωπόνος;

Ήθελα να γίνω κτηνίατρος, αλλά δεν έφτανα το βαθμό και δεν μπορούσα να κάνω ευθανασίες. Τελικά δεν το μετάνιωσα, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η σχολή. Ασχολήθηκα με τη φυτική παραγωγή και έκανα μεταπτυχιακό στην εντομολογία και φυτοπροστασία. Τώρα σκοπεύω να κάνω διδακτορικό με θέμα την ιατροδικαστική εντομολογία.

 

Εσείς ξέρετε να αγοράζετε αλεξανδρινά; Και να τα διατηρείτε; Η Εύα ξέρει το μυστικό!
Φωτο: Elizabeth Rovit/ ΓΚΡΕΚΑ/ LIFO
Εσείς ξέρετε να αγοράζετε αλεξανδρινά; Και να τα διατηρείτε; Η Εύα ξέρει το μυστικό!
Φωτο: Elizabeth Rovit/ ΓΚΡΕΚΑ/ LIFO

 

— Τι είναι για σένα τα φυτά;

Τα φυτά εκτός του ότι είναι πολύ όμορφα και νιώθω ωραία και μόνο που τα κοιτάω για μένα είναι και η δουλειά μου και το χόμπι μου. Μου αρέσει πολύ να βρίσκω φυτά που είναι κατεστραμμένα να τα περιποιούμαι και να τα ζωντανεύω. Η άνθιση είναι το πιο όμορφο πράγμα στα φυτά.

 

— Ποιο είναι το αγαπημένο σου φυτό;

Το Άτσερ που έχει κόκκινα φύλλα είναι πολύ όμορφο, μου θυμίζει Ιαπωνία. Και την καστανιά αγαπάω πολύ. Το αγαπημένο μου όμως είναι το λοροπέταλο. Είναι πολύ ευαίσθητο φυτό και θέλει πολύ φροντίδα.

 

— Στεναχωριέσαι όταν πεθαίνει ένα φυτό;

Και βέβαια. Αφού είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Στον κήπο τα φυτά που έχω και μου χαλάνε καμιά φορά το παίρνω πολύ βαριά. Είχα δύο λοροπέταλα- το αγαπημένο μου- και μου χάλασαν και τα δύο πολύ γρήγορα. Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ. Τα είχα εκεί ξεραμένα και τα φρόντιζα μήπως και ξαναπιάσουν αλλά δεν τα κατάφεραν.

 

— Αυτό που λένε ότι το να μιλάς στα φυτά τα βοηθάει να μεγαλώσουν, το πιστεύεις;

Σίγουρα το πιστεύω και έχω διαβάσει διάφορες έρευνες που αποδεικνύουν ότι ένα φυτό αντιδράει θετικά σε ακουστικά ερεθίσματα. Εγώ τους μιλάω, σαν τρελή κάθε πρωί και στο σπίτι και στη δουλειά. Αν δω ότι κάποιος τα παραπότισε, αρχίζω και βρίζω και τα συμπονώ. Τα αγαπώ πολύ. Τους λέω «τι όμορφη ή όμορφο που είσαι», και διάφορα τέτοια. Θυμάμαι πριν λίγο καιρό είχα ένα σπαθίφυλλο στη δουλειά και το φρόντιζα και κάθε πρωί του έλεγα πρώτα καλημέρα και μετά τα νέα μου.

 

Εσείς ξέρετε να αγοράζετε αλεξανδρινά; Και να τα διατηρείτε; Η Εύα ξέρει το μυστικό!
Το γκι (στα ελληνικά αρκουδοπούρναρο), ανήκει στην οικογένεια του πουρναριού. Στην Ελλάδα έρχεται από την Γαλλία, όπου φυτρώνει στα δάση. Στην Ελλάδα δεν φυτρώνει αλλά μπορεί να επιβιώσει στο κλίμα. Φωτο: Elizabeth Rovit/ ΓΚΡΕΚΑ/ LIFO

 

— Χαρίζεις φυτά;

Ναι, συνέχεια και στους φίλους μου και στην οικογένειά μου. Είναι πολύ όμορφο δώρο και ταιριάζει σε όλους.

 

— Τι σκέφτεσαι να κάνεις στο μέλλον;

Το διδακτορικό θέλω να τελειώσω πρώτα. Μετά μπορεί να φύγω στην Αγγλία και αν μείνω εδώ σίγουρα θα ανοίξω ένα φυτώριο κάποια στιγμή. Είναι λίγο δύσκολο να δουλέψεις ως γεωπόνος στην Ελλάδα ειδικά αν είσαι γυναίκα, παρόλο που οι γυναίκες είναι οι περισσότερες που το σπουδάζουν και αυτές που τελειώνουν πιο γρήγορα τις σχολές. Αλλά προτιμούν τους άντρες γιατί κουβαλάνε και επίσης οι παλαιότεροι που έχουν φυτώρια δεν εμπιστεύονται εύκολα τις γυναίκες.

 

Ευχαριστούμε το φυτώριο Αντεμισάρη.

 

Εσείς ξέρετε να αγοράζετε αλεξανδρινά; Και να τα διατηρείτε; Η Εύα ξέρει το μυστικό!
Φωτο: Elizabeth Rovit/ ΓΚΡΕΚΑ/ LIFO

To άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο Γκρέκα, το 2014.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr