Έρευνα: Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών σε δικαιοσύνη, αστυνομία, πολιτικά κόμματα και Βουλή

Ελλάδα: Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Κλονίσθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στους βασικούς θεσμούς του κράτους, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα της Public Issue.

Η Δικαιοσύνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης, με το 70% των πολιτών να αμφισβητεί την αξιοπιστία της σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 2007, δηλαδή από τότε που πραγματοποιείται η «Έρευνα Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς».

Μάλιστα τότε όσοι απαντούσαν πως δεν εμπιστεύονται την Δικαιοσύνη ήταν μόλις 44%. Σήμερα μόλις το 27% δηλώνει πως εμπιστεύεται τον ίδιο τον θεσμό και τους δικαστές. 

Ελλάδα: Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς Facebook Twitter


Ένας ακόμη θεσμός που έχει χάσει μεγάλο ποσοστό αποδοχής, τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι η αστυνομία. Το 2018 το 22% των πολιτών δήλωναν ότι δεν την εμπιστεύονται, ενώ το 2021, το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 55% και σήμερα είναι στο 54%.

Ελλάδα: Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς Facebook Twitter

Παραδοσιακά στη χαμηλότερη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα, καθώς μόλις το 9% των πολιτών δηλώνει πως τα εμπιστεύεται. Αντίστοιχο ποσοστό είχε μετρηθεί στην Ελλάδα το 2008, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης.
 

Ελλάδα: Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς Facebook Twitter


Η Βουλή καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της την τελευταία 20ετία. Η κοινωνική εμπιστοσύνη έχει μειωθεί στο 18%. Η προηγούμενη χειρότερη απόδοσή της ήταν το 2011, όταν το ποσοστό εμπιστοσύνης βρισκόταν στο 11%.

Ελλάδα: Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς Facebook Twitter
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΥΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

Ελλάδα / Λύκοι στην Πάρνηθα: Η Επιτροπή «Φύση 2000» του ΥΠΕΝ διαφωνεί με την εισαγγελική εντολή για απομάκρυνση

Επιστημονικά αδόκιμη και τεχνικά ανέφικτη κρίνεται η πρόταση για μεταφορά των λύκων – Εμπόδιο στις εισαγγελικές πιέσεις βάζει το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Περιβάλλοντος
LIFO NEWSROOM
Δίκη για τον θάνατο του 11χρονου στις Σέρρες: Η εισαγγελέας ζητά αναβάθμιση των κατηγοριών σε κακούργημα

Ελλάδα / Δίκη για τον θάνατο του 11χρονου στις Σέρρες: Η εισαγγελέας ζητά αναβάθμιση των κατηγοριών σε κακούργημα

Καταπέλτης η αγόρευση της εισαγγελέως που ζητά παραπομπή στο Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης – Στο εδώλιο 11 κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο
LIFO NEWSROOM