Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα, ποιοι θα επιλεγούν πρώτοι

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα, ποιοι θα επιλεγούν πρώτοι Facebook Twitter
Φωτ.: ΕPA
0

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω- αλλάζω συσκευή», όπως έκανε γνωστό σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ποσοστό της επιδότησης θα φτάσει ακόμα και το 50% και «θα αφορά όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε θα υπάρξει αντικειμενική κατάταξη και αξιολόγηση βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

«Θέλουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα» είπε μιλώντας στο Open, επισημαίνοντας πως η επιδότηση θα ξεκινάει από 35% και θα φτάνει έως και 50%. «Όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη και αξιολόγηση βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα)» είπε για να σημειώσει πως τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες «έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους».

Οι συσκευές, που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, είναι:

  •     Ψυγεία
  •     Καταψύκτες
  •     Κλιματιστικά

Οι συσκευές που δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

  •     πλυντήρια ρούχων
  •     πλυντήρια πιάτων
  •     ηλεκτρικές κουζίνες

Η αίτηση υπαγωγής θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την κάνουν και απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης. Αυτή θα δίνεται με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρονικών συσκευών.

Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών, για ανακύκλωση. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα εξασφάλισης επιπλέον πόρων, εάν υπάρξει μεγάλη ζήτηση. Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.

Εκτιμάται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά και πως θα αντικατασταθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές. Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο.

1

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ