Ένταση προκλήθηκε στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη και η διαδικασία διεκόπη προσωρινά, ενώ η εισαγγελέας δήλωσε την πρόθεσή της να απέχει.

 

Η ένταση προκλήθηκε έπειτα από την έντονη αντίδραση των δικηγόρων σε κάποιες αναφορές που έκανε η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της, που συγκλόνισε, την Τετάρτη. Ήδη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, ζήτησε να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία για την εισαγγελέα, για τις «προσβλητικές» αναφορές της στον δικηγορικό κλάδο.

 

Στην αίθουσα που συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη προσήλθε ο σύμβουλος του ΔΣΑ, Γιώργος Κλεφτοδήμος, ο οποίος ζήτησε τον λόγο να διαμαρτυρηθεί εκ μέρους όλων των δικηγόρων. Έχοντας στο χέρι του την ανακοίνωση του κ. Βερβεσού, ο κ. Κλεφτοδήμος ανέφερε ότι οι εκφράσεις της εισαγγελέως «προσβάλλουν ευθέως και συλλήβδην όλους τους δικηγόρους». Ακολούθησε ο εξής διάλογος, σύμφωνα με το ΑΠΕ: 

 

Πρόεδρος: Δεν έχετε το λόγο, υπάρχουν άλλα τμήματα για να εκφράσετε τα παράπονά σας δεν είναι εδώ ο κατάλληλος τόπος.
Κλεφτοδήμος: Εκφράζω τις διαμαρτυρίες μου για τις αποστροφές της κυρίας εισαγγελέως.
Εισαγγελέας: Ζητώ τον λόγο, θα προχωρήσω σε δήλωση αποχής.

 

Στη συνέχεια προκλήθηκε ένταση στο ακροατήριο και κάποιοι παρευρισκόμενοι- ανάμεσά τους ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη- διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία του κ. Κλεφτοδήμου. Η πρόεδρος ζήτησε να αποχωρήσουν όσοι διαμαρτυρήθηκαν και διέκοψε προσωρινά τη δίκη. Ο κ. Κλεφτοδήμος μπήκε στην αίθουσα την ώρα που ολοκληρώνονταν οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής ώστε να ξεκινήσουν εκείνες της υπεράσπισης.

 

Τι είπε η εισαγγελέας 


Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της, την Τετάρτη, η εισαγγελέας έκανε αναφορά και στον ρόλο των συνηγόρων, αλλά τα λεγόμενά της προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των δικηγόρων. 

«Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας», «Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι .... Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους», «Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί», είπε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βερβεσός. 

 

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα η πειθαρχική διαδικασία για την εισαγγελέα. Παράλληλα, κάλεσε την πρόεδρο του δικαστηρίου να «επαναφέρει άμεσα την εισαγγελέα της έδρας στην τάξη», εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΠΔ και την ίδια την εισαγγελέα «να ανακαλέσει άμεσα τις δηλώσεις της και να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα για τα όσα προσβλητικά καταφέρθηκε εις βάρος του».