Ένοχος ο γιατρός που άφησε παράλυτο 33χρονο μετά από επέμβαση

Ένοχος ο γιατρός που άφησε παράλυτο 33χρονο μετά από επέμβαση Facebook Twitter
0

Δικαίωση συνιστά η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου για έναν 33χρονο η υγεία του οποίου υπέστη ανεπανόρθωτες βλάβες, μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί το καλοκαίρι του 2015, στο ΠΑΓΝΗ.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον γιατρό, ο οποίος είχε χειρουργήσει τον τετραπληγικό 33χρονο και πατέρα δύο παιδιών από το Ηράκλειο της Κρήτης, για την πράξη της «σωματικής βλάβης από αμέλεια, από υπόχρεο» και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών, με τριετή αναστολή.

Η υπόθεση είχε έρθει στη δημοσιότητα από την εφημερίδα «Νέα Κρήτη» το καλοκαίρι του 2017, όταν ο 33χρονος είχε καταθέσει αγωγή, μέσω της οποίας αξίωνε αποζημίωση από το ΠΑΓΝΗ, υποβάλλοντας παράλληλα μήνυση κατά του γιατρού.

Η εκδίκαση της υπόθεσης στο ποινικό της σκέλος ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό την Παρασκευή, με τον γιατρό να κρίνεται ένοχος από το δικαστήριο, παρά το ότι υποστήριξε την αθωότητά του.


Σημειώνεται ότι η Έδρα ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης αναφορικά με πράξεις των αναισθησιολόγων που είχαν ασχοληθεί με το περιστατικό.

Ο 33χρονος άνδρας ανακάλυψε τυχαία τον Ιούνιο του 2015 την ύπαρξη ενός προβλήματος υγείας. έπειτα από ακτινογραφία θώρακα, την οποία έκανε σε διαγνωστικό κέντρο για επαγγελματικούς λόγους.

Οι περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις στις οποίες προέβη έδειξαν ότι υπάρχει κύστη, πιθανότατα καλοήθους φύσης, όπως ανέφερε ο ίδιος στο κείμενο της αγωγής που κατέθεσε κατά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Καθότι, η επίμαχη κύστη βρισκόταν δίπλα σε μια αρτηρία της καρδιάς κρίθηκε αναγκαίο να αφαιρεθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Ο 33χρονος μπήκε τον Ιούλιο του 2015 στο χειρουργείο του ΠΑΓΝΗ για την αφαίρεση της κύστης. Η επέμβαση, μάλιστα, έγινε τρεις μόλις ημέρες πριν από τον προγραμματισμένο τοκετό της συζύγου τού 33χρονου, η οποία έφερε τελικά γέννησε την ώρα που ο σύζυγός της νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

Κατά τη χειρουργική επέμβαση ο 33χρονος υπέστη αιμορραγικό σοκ, αλλά και ανακοπή καρδιάς, με αποτέλεσμα να παραμείνει στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ για 40 ημέρες, ενώ μετά το εξιτήριο που πήρε νοσηλεύτηκε σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα για συνολικά 6 μήνες.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα πιστοποίησης αναπηρίας από το ΙΚΑ, η πάθησή του 33χρονου ορίστηκε ως σπαστική τετραπάρεση εξαιτίας υποξίας-ισχαιμίας εγκεφάλου μετά από αιμορραγικό σοκ, ενώ το ποσοστό αναπηρίας του ανέρχεται στο 67%, σύμφωνα με σχετική απόφαση του ασφαλιστικού οργανισμού, το 2016. Η εικόνα που παρουσίαζε ο 33χρονος πριν από δύο χρόνια σύμφωνα με τους φυσιοθεραπευτές, τους εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές που τον κούραραν, ήταν αυτή ενός τετραπληγικού ασθενούς με μειωμένη κινητική ικανότητα.

Μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου η σύζυγος του 33χρονου δήλωσε ότι «η αλήθεια φάνηκε. Πήρε (σ.σ. ο κατηγορούμενος) έναν άνθρωπο 29 ετών και μου γύρισε πίσω έναν άνθρωπο ο οποίος νοητικά και κινητικά δε θα επανέλθει ποτέ πλήρως. Δε θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν πριν. Δε θα μπορεί να είναι δίπλα στα παιδιά του όπως είναι οι υπόλοιποι πατεράδες. Είναι όμως μια δικαίωση για τον αγώνα που κάνουμε και που θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλα τα υπόλοιπα χρόνια. Ο άνδρας μου έχει μεγάλη θέληση. Μας δίνει τη δύναμη να πορευόμαστε μαζί του».

«Δυστυχώς, ανεξαρτήτως αποφάσεως, τα αποτελέσματα αυτής της ιατρικής αμέλειας δεν μπορούν να αντιστραφούν. Υπάρχει μια σοβαρότατη ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία του παιδιού. Αυτό που έχει σημασία είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία του παιδιού», ανέφεραν χθες μεταξύ άλλων, μετά την ολοκλήρωση της δίκης, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, δικηγόροι κ.κ. Παναγιώτης Σκαρογιάννης και Ιωάννης Λαγγάς.

Με πληροφορίες από Neakriti

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ