ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή σε απάτη με SMS- Για δήθεν επιστροφή φόρου

Γυναίκα κρατά κινητό Facebook Twitter
0

Για απάτη με τη μέθοδο smishing, προειδοποιεί η Αστυνομία, με αποστολή SMS τα οποία υποτίθεται ότι αφορούν επιστροφή φόρου. 

Το τελευταίο διάστημα γίνονται καταγγελίες για περιπτώσεις απόπειρας υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων, επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωση που εξέδωσε.  

Συγκεκριμένα, τα SMS που αποστέλλονται μαζικά σε πολίτες εμφανίζουν ως αποστολέα κρατικό οργανισμό. Οι δράστες επιχειρούν να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα, προφασιζόμενοι εκκρεμότητες φορολογικού ενδιαφέροντος (επιστροφή φόρου).

Τα μηνύματα περιέχουν links τα οποία οδηγούν σε ιστοσελίδες όπου ζητείται από το υποψήφιο θύμα να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, τραπεζικό λογαριασμό ή και τραπεζική κάρτα.

Εάν ο παραλήπτης του μηνύματος συμπληρώσει αυτά τα στοιχεία, οι δράστες τα αξιοποιούν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, με τα υποκλαπέντα στοιχεία καρτών. 

Τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή, προειδοποιεί η Αστυνομία. Οι πολίτες που τα λαμβάνουν καλούνται:

  • να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους (links),
  • να μην απαντούν στα μηνύματα,
  • να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς καρτών κλπ
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM