Πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα, ενώ σήμερα έφθασαν στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι 640 πρόσφυγες και μετανάστες που έως τώρα βρίσκονταν στη Μόρια της Λέσβου. 

 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να φύγουν συνολικά πάνω από 1400 άτομα από τον καταυλισμό της Μόριας στον οποίον ζουν πάνω από 10.000 άνθρωποι. 

 

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσε το απόγευμα της Δευτέρας το «Καλντέρα Βίστα» το πρώτο από τα δύο πλοία που  μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες από τη Mόρια της Λέσβου. 

 

Με αυτό ταξίδεψαν 640 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες με παιδιά, και στη συνέχεια επιβιβάζονται σε λεωφορεία για να μεταφερθούν στη συνέχεια, στη δομή φιλοξενίας , στη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

 

Στο μεταξύ αναχώρησε για Θεσσαλονίκη και το δεύτερο πλοίο, το «Άκουα Μπλου», το οποίο μεταφέρει άλλους 781 πρόσφυγες και μετανάστες. Το δεύτερο πλοίο αναμένεται να φτάσει στις 6 το πρωί της Τρίτης.

 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, περίπου 1000 θα εγκατασταθούν στην δομή της Νέας Καβάλας, σε περισσότερες από 200 κατάλληλα διασκευασμένες σκηνές και οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε διαφορές άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας.

 

Όπως τονίζεται η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται. Σύμφωνα με πηγές από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι 343 αιτούντες θα κατανεμηθούν σε διάφορες δομές της Βόρειας Ελλάδας (κέντρα φιλοξενίας και ξενοδοχεία) και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στη Νέα Καβάλα.

 

Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι 640 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια - Πού θα εγκατασταθούν

 

Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι 640 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια - Πού θα εγκατασταθούν

 

ΣΥΡΙΖΑ: Φοβική η αντίδραση της κυβέρνησης

 

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτίθεται στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, μετά τις ανακοινώσεις του ΚΥΣΕΑ το περασμένο Σάββατο.

 

Ο αναπληρωτής τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, κατηγορεί την Νέα Δημοοκρατια την ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως ένα ζήτημα διμερών σχέσεων και όχι ευρωπαϊκό.

 

«Οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό μας δημιουργούν εύλογα αυξημένη ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να διαχειριστεί το ζήτημα,» σημειώνει ο κ. Ψυχογιός σε δήλωσή του.

 

Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι 640 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια - Πού θα εγκατασταθούν

 

«Είναι σαφές ότι η ΝΔ το αντιμετωπίζει κυρίως ως θέμα διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, ως θέμα εθνικής άμυνας, για αυτό και συγκάλεσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ),» προσθέτει.

 

Και συνεχίζει: «Μία τέτοια τακτική σαφώς απομακρύνει τη χώρα μας από τη γραμμή που είχε χαράξει τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς συντονισμένα αναδείξαμε και κατοχυρώσαμε στο πλαίσιο της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και ότι η κύρια μας στόχευση πρέπει να είναι η πίεση προς την ΕΕ για συλλογικές λύσεις με σεβασμό στους διεθνείς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταμερισμό ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών με τις αντίστοιχες κυρώσεις».

 

Ο κ. Ψυχογιός επισημαίνει ότι «τα σημεία που ανακοινώθηκαν μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ είναι εξόχως προβληματικά με αποκορύφωμα αυτό της κατάργησης του β΄ βαθμού εξέτασης του ασύλου. Μία τέτοια αλλαγή θα έχει πολύπλευρες και δυσοίωνες προεκτάσεις για τη διαδικασία ασύλου στη χώρα μας, ενώ έρχεται σε ευθεία αντίθεση τόσο με αυτά που ορίζουν τα κοινοτικά κείμενα, που μας δεσμεύουν περί πραγματικής προσφυγής σε β΄ βαθμό, όσο και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

 

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι το προσφυγικό έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές -όχι με αριθμούς- και που λόγω των γεωπολιτικών αιτίων που εσχάτως ανακάλυψαν, απαιτεί ολοκληρωμένο και μακροπρόθεσμο σχέδιο με σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις μαρτυρούν το ακριβώς αντίθετο: Μια αντίδραση καθυστερημένη και σπασμωδική, φοβική και κοντόφθαλμη που επενδύει στην αποτροπή και τον περιορισμό των δικαιωμάτων» καταλήγει.

 

Κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ανέφεραν ότι «χρειάζεται περισσό θράσος το κόμμα του "η θάλασσα δεν έχει σύνορα" και του καταυλισμού - ντροπή της Μόριας, να κάνει υποδείξεις στην κυβέρνηση. Καλύτερα να σιωπά».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr