Αρχαία αντικείμενα πολύ μεγάλης αξίας είχε στην κατοχή του ένας 46χρονος, που συνελήφθη στο Λουτράκι Κορινθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.


Παράλληλα ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο συνεργοί του.

 

Η αστυνομία είχε πληροφορίες για μεταφορά αρχαίων κινητών μνημείων από άγνωστο που σκόπευε να τα πουλήσει έναντι 350.000 ευρώ.

 

Κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε στην περιοχή του Λουτρακίου το ύποπτο όχημα που οδηγούσε ο 46χρονος και, όταν πήγε σε υπαίθριο χώρο καταστήματος οι αστυνομικοί το ακινητοποίησαν.

 

Μεταξύ άλλων, ο συλληφθείς μετέφερε και ένα κλεμμένο μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης του 2ου αιώνα προ Χριστού, ύψους 80 εκατοστών, που απεικονίζει τη θεά να ακουμπάει σε πεσσό, φορώντας χιτώνα και ιμάτιο.

 

Όπως διαπιστώθηκε, το συγκεκριμένο άγαλμα της Αφροδίτης, ρωμαϊκής εποχής, έχει αφαιρεθεί από το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη, όπου φυλασσόταν στους αποθηκευτικούς χώρους του και αναγνωρίστηκε από την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Προϊσταμένη του Μουσείου.


Σε βάρος του 46χρονου και των συνεργών του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

 

Εκτός από το άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, στο χώρο αποσκευών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:


-Το μαρμάρινο «σώμα» μιας κυλινδρικής πυξίδας της ελληνιστικής περιόδου, διαμέτρου 14 εκατοστών και ύψους 6 εκατοστών που φέρει διακόσμηση επάλληλων ανάγλυφων ταινιών με το συνανήκον τμήμα αυτού που συνιστά το πώμα της πυξίδας με διάμετρο 17 εκατοστά και ύψος 2 εκατοστά, με διακόσμηση πλογμού και ψαροκόκαλου.


-Μία λίθος, λαξευμένη στις τέσσερις πλευρές, διαστάσεων 25 εκατοστών και ύψους 14 εκατοστών, με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, της ύστερης αρχαιότητας του 3ου μ.Χ. αιώνα.


Οι αρχαιότητες που κατασχέθηκαν επεδείχθησαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.


Τα αρχαία ευρήματα θα παραδοθούν στα Μουσεία Κορίνθου και Προϊστορικής Θήρας, αντίστοιχα.

 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου.