Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Στον εισαγγελέα 21 αναφορές στα social media για τις μάσκες και τον κορωνοϊό

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Στον εισαγγελέα 21 αναφορές στα social media για τις μάσκες και τον κορωνοϊό Facebook Twitter
0

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έστειλε σήμερα στον εισαγγελέα τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών ερευνών για 21 περιπτώσεις αναφορών στο διαδίκτυο για τον κορωνοϊό.

Μετά τον εντοπισμό σελίδων «γονιών» στα social media, κατά της χρήσης μάσκας από μαθητές στα σχολεία, η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, θα προβεί τώρα στην ποινική αξιολόγηση των επίμαχων αναφορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορα ιστολόγια για το θέμα του κορωνοϊού.

Από τις 21 περιπτώσεις, οι δέκα αφορούν αναφορές ομάδων στο Facebook για μη χρήση μάσκας στα σχολεία, μία αναφορά αφορά σε βίντεο για το ίδιο θέμα και δέκα αναφορές συνδέονται με μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια που παροτρύνουν τους πολίτες να μην τηρούν τα μέτρα αποφυγής διασποράς της πανδημίας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάρτησης σε αυτές τις σελίδες:

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Στον εισαγγελέα 21 αναφορές στα social media για τις μάσκες και τον κορωνοϊό Facebook Twitter

Από χθες, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε ξεκινήσει έρευνες για τουλάχιστον τρεις σελίδες στο Facebook με χρήστες που δήλωναν «γονείς και κηδεμόνες» παιδιών. Σε ορισμένες από αυτές, εκτός από θεωρίες συνωμοσίας για την προέλευση του κορωνοϊού και fake news για δήθεν κινδύνους από τη χρήση μάσκας, είχαν εντοπιστεί ακόμα και απειλές θανάτου για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Ο εισαγγελέας θα εξετάσει τώρα το υλικό προκειμένου να διαπιστώσει τι ποινικά αδικήματα στοιχειοθετούνται.

Σε μία από αυτές τις ομάδες, ο αριθμός των μελών είχε αγγίζει τις 20.000 με σε ελάχιστα 24ωρα, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο». Μάλιστα στο logo που είχαν «δανειστεί» από αντίστοιχη κυπριακή σελίδα, ένα παιδί παρουσιαζόταν να φορά μάσκα με το σύνθημα "I can't breath" και φόντο την ελληνική σημαία.

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Στον εισαγγελέα 21 αναφορές στα social media για τις μάσκες και τον κορωνοϊό Facebook Twitter

«Κατέβασαν» την σελίδα

 

Από χθες το απόγευμα πάντως, η επίμαχη σελίδα δεν είναι δημοσίως ορατή στο Facebook, και όποιος την αναζητά ενημερώνεται από την πλατφόρμα πως «το περιεχόμενο δεν είναι διαθέσιμο προς το παρόν» και «αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή ο κάτοχος κοινοποίησε το περιεχόμενο μόνο σε μια μικρή ομάδα ατόμων, άλλαξε τα άτομα που μπορούν να το δουν ή το περιεχόμενο έχει διαγραφεί.»

Κεραμέως: Μάσκα από το νηπιαγωγείο

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε πως από τη νέα σχολική χρονιά, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική από τους μαθητές του νηπιαγωγείου μέχρι εκείνους του λυκείου, σε εσωτερικούς χώρους, και σε εξωτερικούς μόνο όταν υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από την πλευρά ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα προμηθεύονται δωρεάν τις μάσκες για χρήση στα σχολεία. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ