Με δήλωση της εισαγγελέως ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

 

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε τον λόγο κατά την έναρξη της διαδικασίας, προκειμένου να κάνει δήλωση σχετικά με την πρότασή της για τα ελαφρυντικά, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν χθες από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

 

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχθηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους, παρά το γεγονός ότι η πρότασή μου ήταν απαλλακτική. Άφησαν αιχμές περί λιποψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πιστή στην πρότασή μου, στην οποία προέβη με γνώμονα τη συνείδησή μου και τους κανόνες δικαίου», είπε η εισαγγελέας.

 

«Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της πρότασής του, οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση του δικαστηρίου, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση», ανέφερε ακόμη η κ. Οικονόμου.

 

Σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζονται οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά. Το απόγευμα, εκτός απροόπτου, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων και πιθανότατα το βράδυ θα ανακοινωθεί και η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

 

Χθες, αρχικά η εισαγγελέας πρότεινε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά για πρότερο έντιμο βίο στους κατηγορουμένους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, ενώ για τους υπόλοιπους ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

 

Στη συνέχεια τροποποίησε την πρότασή της, προτείνοντας να αναγνωριστούν ελαφρυντικά σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για πλημμελήματα και σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, με την προϋπόθεση να μην έχουν προσωπική εμπλοκή σε εγκληματικές πράξεις. Η πρότασή της για αναγνώριση ελαφρυντικών δεν αφορά τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και για βαριές εγκληματικές πράξεις.