«Είμαστε πολύ κοντά στο κακό σενάριο και η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει από τον έλεγχο», σχολίασε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης για την έξαρση κρουσμάτων στη χώρα μας.

 

Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης εξέφρασε έντονη ανησυχία για την επικράτηση του «κακού» σεναρίου, με μια επιθετική αύξηση κρουσμάτων δηλαδή διπλασιασμό τους σε πολύ λίγες ημέρες.

 

«Είδαμε διπλασιασμό των κρουσμάτων σε τρεις ημέρες. Φυσικά είναι το πρώτο μέρος. Περιμένουμε να δούμε αν είναι μια στατιστική ανωμαλία ή η αρχή ενός προτύπου που θα συνεχίσει», σημείωσε.

 

Όπως εξήγησε, η μεγάλη διασπορά είναι αναμενόμενη αλλά το ανησυχητικό θα είναι να υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης, όπως γάμοι, πανηγύρια, πάρτι, συγκεντρώσεις σε εκκλησίες και σε άλλους χώρους.

 

«Περπατάμε σε ένα λεπτό σκοινί», προειδοποίησε ο κ. Δερμιτζάκης και πρόσθεσε ότι επειδή υπάρχει ο κίνδυνος «να πέσουμε» κατά τη γνώμη του πρέπει άμεσα να ληφθούν ακόμη πιο έντονα μέτρα.

 

Ειδικότερα πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των πολιτών που θα μπορούν να συγκεντρώνονται σε ιδιωτικούς χώρους ή να συμμετέχουν σε γάμους και βαπτίσεις σε έως 20 με 30 άτομα.

 

Οι αρχές επιχειρούν να περιορίσουν την μετάδοση του κορωνοϊού με νέα έκτακτα μέτρα, όπως η απαγόρευση λιτανειών και πανηγυριών, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει τριψήφιος τις τελευταίες ημέρες.

 

Από τα 151 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες Παρασκευή, τα 46 εκδηλώθηκαν στην περιφέρεια της Αττικής και σύμφωνα με πληροφορίες τα 30 από αυτά στον Πόρο, που βρίσκεται σε μερικό lockdown.

 

Από την προηγούμενη Παρασκευή 31 Ιουλίου έως και χθες Παρασκευή 7 Αυγούστου, καταγράφηκαν 735 νέα κρούσματα ενώ ο συνολικός αριθμός τους από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 5.270.