Την έντονη ανησυχία του για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά και προειδοποίηση για αυστηροποίηση των μέτρων εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης.

 

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή ο ιός φαίνεται ότι φεύγει από  τον έλεγχο μας κι αυτό είναι ανησυχητικό».

 

«Μπορώ να σας πω πως μετά το χθεσινό αριθμό εγώ ανησυχώ πάρα πολύ. Ενώ δεν είχα τόση ανησυχία, πίστευα πως ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε, αλλά θα βρίσκαμε μια κλιμάκωση. Το γεγονός πως είδαμε διπλασιασμό σε τρεις ημέρες των κρουσμάτων, με ανησυχεί πάρα πολύ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Δερμιτζάκης, αποδίδοντας αυτήν του την ανησυχία στη διαπίστωση πως «κάποια μέτρα εφαρμόζονται μισά». 

 

Αναφερόμενος συγκεκριμένα σε αυτά τα μέτρα είπε: «Μάσκα κάτω από τη μύτη... Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι φορά μάσκα όταν τη φορά κάτω από τη μύτη, στο πηγούνι, στο αυτί. Νομίζω ότι ο κόσμος λειτούργει για το πρόστιμο παρά καταλαβαίνει περί τινός πρόκειται. Όλη αυτή η λογική όταν συσσωρεύεται και  μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και είναι κάτι που με ανησυχεί πολύ χρειάζεται οξεία εφαρμογή κάποιων πραγμάτων».

 

Σύμφωνα με τον κ.Δερμιτζάκη, χρειάζεται κάτι πολύ πιο έντονο για κάποιο διάστημα ήμερων. Όπως «όλα να αρχίσουν να κόβονται. Είτε ο αριθμός των ατόμων σε  γάμους, είτε αν θα γίνονται γάμοι, είτε για οποιασδήποτε μορφής συγκεντρώσεις, είτε για τη χωρητικότητα των μπαρ, είτε αν θα λειτουργούν τα μπαρ».

 

«Ενώ πίστευα μέχρι χθες ότι μπορούμε σταδιακά να περάσουμε το κύμα που έρχεται και να συνεχίσουμε στο φθινόπωρο, νομίζω ότι βγήκαμε από τα όρια καλού σεναρίου που είχαμε πάμε προς κακό, και τώρα χρειάζεται για μικρό διάστημα πολύ έντονη προσπάθεια για να πέσουν τα κρούσματα. Και μετά να μπούμε σε βιώσιμη συμπεριφορά» συνέχισε.

 

«Βρισκόμαστε στα όρια ενός κακού σεναρίου, δεν είμαστε ακόμα εκεί, και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Το κακό σενάριο μπορεί να είναι πολύ χειρότερο από τις χειρότερες εικόνες που έχετε δει σε άλλες χώρες, 1000 κρούσματα την ημέρα, παρά πολλοί σε ΜΕΘ και να μην μπορεί το ΕΣΥ να το αντέξει. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, αλλά έχουμε τέτοια πορεία που είμαστε στα όρια για να ξεκινήσει (το κακό σενάριο)» σημείωσε. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr