Δερμιτζάκης: Γιατί πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα πριν αρχίσει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό

Δερμιτζάκης: Γιατί πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα πριν αρχίσει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
ΕPA
0

Την ανάγκη να μειωθούν τα κρούσματα κορωνοϊού, προτού ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η διαδικασία, εξήγησε ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κυκλοφορίας του ιού, ενώ κάνουμε τον εμβολιασμό, για να μπορούμε να αποφύγουμε πιθανότητα να έχουμε κάποιο ανθεκτικό στέλεχος, το οποίο μετά θα επικρατήσει, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή», εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού, προκειμένου να αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα καθώς θα έχει επιτευχθεί η συλλογική ανοσία.

«Τα εμβόλια θα πάρουν χρόνο από τη μια να προστατεύσουν κάθε άτομο ξεχωριστά- διότι όταν είναι δύο δόσεις θα πάρει τουλάχιστον 1-1,5 μήνα μέχρι να θεωρηθεί κάποιος ότι έχει την πλήρη αποτελεσματικότητα- και φυσικά πολύ περισσότερους μήνες, ελπίζω μέχρι τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί, για να καλύψουμε την ανοσία της αγέλης, με το 60%-70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης και εκτίμησε ότι τελικά θα είναι μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμών.

Σε ό,τι αφορά την άρση των μέτρων, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος καταστημάτων λιανικής, καφέ κι εστιατορίων, ταυτόχρονα, με αυστηρά μέτρα. «Δε θα είναι καλό να τα ανοίξουμε αργά τα καφέ, τα εστιατόρια, τα λιανικά καταστήματα και ίσως και τα εμπορικά κέντρα. Πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί ώστε να διοχετευθεί η ένταση και η ενέργεια που έχει ο κόσμος. Αλλιώς θα πηγαίνει να ψωνίζει και μετά θα παίρνει καφέ, θα κάθεται στα παγκάκια και θα δημιουργεί συνωστισμό», δήλωσε.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ