Κικίλιας: Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει 24 ώρες μετά την παραλαβή- Η σειρά και η διαδικασία

Κικίλιας: Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει 24 ώρες μετά την παραλαβή- Η σειρά και η διαδικασία Facebook Twitter
ΕPA
0

Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θα ξεκινήσει 24 ώρες μετά την παραλαβή των πρώτων εμβολίων για τον κορωνοϊό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αναλύοντας το σχέδιο που θα εφαρμοστεί στη χώρα μας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και κρισιμότερη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα- την ίδια ημέρα με τις άλλες χώρες- εντός 24 ωρών ξεκινάμε τον εμβολιασμό», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι για να πετύχει αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα.

«Έχουμε εκπονήσει ένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό σχέδιο μεταφοράς, συντήρησης και ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων που αφορά κέντρα υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, εμβολιαστές. Όλο αυτό θα κρίνει πως θα επιστρέψουμε καταρχάς σε μια μερική κανονικότητα και στη συνέχεια πώς θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στη σειρά που θα γίνουν τα εμβόλια, ο κ. Κικίλιας είπε ότι προτεραιότητα έχουν οι υγειονομικοί, οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι και τα γηροκομεία και ειδικές δομές. Μάλιστα ανέφερε ότι οι κινητές ομάδες θα πάνε στα γηροκομεία και σε κλειστές δομές και θα εμβολιάσουν το σύνολο των ωφελουμένων και το προσωπικό.

Το ραντεβού

Σχετικά με τον τρόπο που οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι με εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν SMS το οποίο θα ορίζει πότε πρέπει να πάνε σε ένα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

«Ήδη κάνουμε προσομοιώσεις και ασκήσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι», σημείωσε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την ενημέρωση των πολιτών για το θέμα, μέσω της πλατφόρμας που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για το σχέδιο αυτό μίλησε και η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Οι πρώτες δόσεις που θα φτάσουν στη χώρα μας θα είναι 500-600.000 του εμβολίου της Pfizer. Προτεραιότητα θα δοθεί σε περίπου 200.000 υγειονομικούς, δηλαδή όλους τους εργαζομένους σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, τους φαρμακοποιούς, τα γηροκομεία και λοιπές κλειστές δομές πρόνοιας, ανέφερε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά τον γενικό πληθυσμό, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τα άτομα 85 ετών και εκείνους με υποκείμενα νοσήματα και σταδιακά θα προχωρήσει σε νεότερους.

Χθες πραγματοποιήθηκε κυβερνητική τηλεδιάσκεψη για το σχέδιο του εμβολιασμού, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ κάθε εβδομάδα θα γίνεται σύσκεψη στο Μαξίμου για αυτό το σχέδιο.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ