Και η Ελλάδα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, επικεντρώνοντας σε μέτρα που θα επιτρέψουν στους Βρετανούς να μπορούν να επισκεφτούν και να ζήσουν στη χώρα το ίδιο εύκολα όπως έκαναν έως τώρα, μεταδίδει το Bloomberg.

 

Το πρακτορείο αναφέρει πως οι Βρετανοί τουρίστες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή τουριστικού εισοδήματος, του κλάδου που αποτελεί τη σημαντικότερη βιομηχανία της Ελλάδας.

 

«Mία ξαφνική αναταραχή στις ροές των 3 εκατομμυρίων Βρετανών επισκεπτών σε ετήσια βάση θα προκαλούσε σοκ στον τομέα που αποτελεί περίπου το 1/6 του ελληνικού  οικονομικού προϊόντος». 

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο του ελληνικού ΥΠΕΞ, η Ελλάδα ετοιμάζει μία σειρά από νομοσχέδια και προεδρικά διατάγματα για την περίπτωση του σκληρού Brexit.  

 

Το 2018 επισκέφτηκαν την Ελλάδα περίπου 2,9 εκατ Βρετανοί, αριθμός μεγάλος μεν, αλλά μικρότερος σε σχέση με το 2017. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει πως ο αριθμός αυτός δε θα μειωθεί περαιτέρω στην περίπτωση που υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία.

 

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι να συνεχίσουν οι επισκέπτες από τη Βρετανία να έρχονται στη χώρα μας χωρίς να χρειάζεται βίζα. Επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, πιθανότατα η Ελλάδα θα διατηρήσει το καθεστώς που ισχύει σήμερα για τους Βρετανούς που ζουν μόνιμα εδώ, δε θα τους αντιμετωπίζει δηλαδή ως πολίτες τρίτων χωρών ή προερχόμενους από χώρα εκτός Ε.Ε. 

 

Πάντως, έως τώρα δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση για τις προετοιμασίες ενός no deal Brexit, καθώς η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι περισσότερες κυβερνήσεις, έχουν σαν υπόθεση εργασίας πως τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr